Pensionarii, din nou in strada

Magazin Salajean 20 iunie 2007 0

Pensionarii, din nou in strada* Pensii mici, medicamente scumpe, un trai nesigur – pensionarii salajeni au ajuns la limita rabdarii. Fata de toate acestea, Sindicatul Liber al Pensionarilor din judetul Salaj a protestat ieri, in fata Institutiei Prefectului

Aproximativ 55 de pensionari salajeni au pichetat sediul Institutiei Prefectului Salaj, in cursul diminetii de ieri, incepand cu ora 10. Liderii sindicali ai pensionarilor, printre care si presedintele SLP Salaj, Ilie Gorgan, si presedintele Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor Salaj, Ioan Ivascau, au inaintat prefectului de Salaj, Andrei Barbu Todea, un memoriu cu aceste revendicari care vor fi trimise catre Guvernul Romaniei. Reamintim ca marsul de protest al pensionarilor s-a derulat la nivel national, iar in municipiul Bucuresti a fost pichetat inclusiv sediul Guvernului Romaniei.

Peste 10 la suta la punctul de pensie

Principala doleanta a varstnicilor este majorarea cu peste 10 procente a punctului de pensie, la prima rectificare a bugetului din 2007. Ei doresc ca punctul de pensie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut pe economie.

Compensarea medicamentelor

O alta doleanta a varstnicilor salajeni vizeaza aprobarea de catre Guvern, in regim de urgenta, a unui act normativ, care sa garanteze familiilor de pensionari, care locuiesc in imobile nationalizate si se retrocedeaza, pastrarea vechiului domiciliu, pana ce statul le va oferi alte locuinte corespunzatoare. Pensionarii mai cer acordarea de ajutoare sociale lunare, suportate de la bugetul de stat, varstnicilor ale caror pensii sunt mai mici decat salariul minim brut pe economie; aplicarea prevederilor Legii 578/2006 privind acordarea sotului supravietuitor a unui ajutor de 25 la suta din nivelul pensiei sotului decedat, precum si efectuarea gratuita a investigatiilor recomandate de medicii specialisti, atat in ambulatoriu, cat si in spitale. Lista de revendicari continua cu revenirea la reglementarile existente pana in aprilie 2005, in ceea ce priveste compensarea medicamentelor si livrarea lor la pretul de raft, dar si suplimentarea numarului de bilete de tratament balnear. Ultimul punct al revendicarilor Sindicatului Pensionarilor vizeaza modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 4/2005 pentru a permite includerea in calculul pensiei a veniturilor obtinute din munca in acord, pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »