Pensionarii beneficiaza de reducere la incalzire

Magazin Salajean 9 octombrie 2007 0

Pensionarii beneficiaza de reducere la incalzire

Pensionarii vor beneficia de ajutorul la incalzire in noiembrie si decembrie pe baza declaratiei de venit din octombrie, fara sa se ia in calcul majorarea pensiilor din noiembrie (cuantumul va fi modificat in ianuarie de la 500 la 615 lei). Dispozitia a fost anuntata de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la sfarsitul saptamanii trecute, acesta subliniind ca pensionarii nu vor fi afectati in ceea ce priveste ajutorul pentru incalzire in acest an, odata cu majorarea punctului de pensie cu 30 la suta, de la 1 noiembrie.

Subventia pentru incalzirea locuintelor va fi abordata in trepte, mai intai fiind luate in calcul primele doua luni de iarna – noiembrie si decembrie 2007. Pentru aceasta perioada vom mentine actualele limite de venituri pana la care se acorda compensatia procentuala a contravalorii consumului la energia termica furnizata in sistem centralizat: gaze naturale, lemne, carbuni si combustibil petrolier. Vom creste cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale cu 10,7 la suta conform cresterii de pret prognozate de ANRE, deci vom mentine actualele limite pana in decembrie (pe noiembrie si decembrie), pentru ca nu sunt modificari spectaculoase in veniturile pe care le avem in vedere, a spus ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbune, combustibil petrolier va fi echilibrat cu 5,35 la suta, care reprezinta indicele de crestere a preturilor (prognozat pentru 2007 de 4,3 la suta) si cu un sfert din indicele de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2008, respectiv 1,05 la suta. Pentru perioada ianuarie – martie 2008, limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie vor fi echilibrate cu 21,8 la suta, procent ce reprezinta indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru 2007 de 18,5 la suta si un sfert din indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru 2008, respectiv 3,3 la suta.

Pentru a veni in sprijinul acestui segment de populatie, vor fi luate in calcul veniturile de pana la 615 lei, fata de 500 de lei cat este in prezent. Guvernul a tinut seama, in stabilirea noilor valori, de evolutia prognozata a veniturilor populatiei, determinata de majorarea pensiilor, precum si de majorarea preturilor la gaze naturale, lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Pe toata perioada sezonului rece se pastreaza gradul de compensare procentuala a contravalorii consumului, stabilit potrivit OUG nr. 57/2006.

Ca urmare a acestor subventii, cheltuielile bugetare la capitolul energie termica si gaze naturale vor creste cu 47 de miliane de lei, ajungand de la 553 de milioane cat sunt in prezent, la 600 de milioane in lunile care urmeaza. In plus, vor fi majorate si cheltuielile bugetare pentru incalzirea cu lemne, carbuni si combustibil petrolier cu 148 de milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »