Pensiile se dubleaza, dar nu pentru militari si magistrati

Magazin Salajean 2 iulie 2007 0

Pensiile se dubleaza, dar nu pentru militari si magistratiDeputatul PNL de Salaj Catalin Micula a declarat, intr-o conferinta de presa desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, ca, potrivit ultimelor masuri adoptate in sedinta parlamentara de primavara incheiata joi, 28 iunie 2007, pensiile in suma mica vor creste, dar ca masura nu ii priveste pe cei din magistratura si zona militara.

Era important sa se stabileasca o modalitate de crestere a pensiilor si a fost gasita prin cresterea punctului de pensie cu 43 la suta. Vor fi majorate cu predilectie pensiile in suma mica, adica 70 la suta din pensiile acordate romanilor, si nu cele ale categoriilor privilegiate. Vorbesc aici de cei din zona militara si din magistratura, a declarat deputatul Catalin Micula.

Acesta a spus ca masura a fost luata pentru ca pensiile mici trebuiau aduse la un alt nivel de referinta fata de cel existent in prezent. In momentul de fata, pensia medie este de aproximativ 399 de lei. Majorarea va duce pensia medie la 568 de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 43 la suta. Aceasta majorare va intra in functiune incepand de la 1 ianuarie 2008 si va fi cea mai importanta majorare a pensiilor din ultimii ani, a declarat Micula. Deputatul PNL a mai spus ca a fost discutat si faptul ca majorarea pensiilor va duce la o crestere a consumului, punand semnme de intrebare asupra stabilitatii economiei. Tinerea sub control a inflatiei se va putea, totusi, face si este un pariu pe care trebuie sa-l castigam in viitor, a spus deputatul PNL.

Bani pentru agricultura, drumuri si sanatate

In acelasi cadru, Micula a mai informat ca Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pe anul in curs prin alocarea unor sume noi care sa acopere cheltuielile legate de investitiile care trebuie continuate in infrastructura, agricultura si sanatate. Pentru a reduce in aceste domenii decalajele fata de restul tarilor UE, au fost alocati pentru agricultura aproape 700 de milioane de euro, suma record, care va acoperi subventiile pentru irigatii, despagubirile pentru zonele calamitate si masurile pentru continuarea programului SAPARD.

Nu pot fi acuzat de politicianism

Referitor la cei 2.8 milioane de lei alocati de autoritatile centrale pentru 21 de scoli din Salaj, care se afla, insa, doar in comune unde primarii sunt de orientare politica PSD, PNL si UDMR, Catalin Micula a spus inca o data ca banii au fost dati comunelor care au intocmit proiecte bune si le-au depus la Minister si nu pe alte criterii. Aceasta este, de altfel, a subliniat deputatul, modalitatea prin care vor fi repartizate fondurile in teritoriu in domeniul educatiei. In programul de descentralizare, Inspectoratele Scolare Judetene nu vor mai avea rolul ce-l au acum. Nu vor mai aloca, dirija si stabili unde merg banii pentru investitii, ci vor avea doar rol de organizare a actului de invatamant. De acum incolo, primariile vor intocmi proiecte si acestea vor merge brute la Minisrterul Educatiei. Proiectele vor trebui corelate cu planul de organizare a invatamantului coordonat de MEdC prin ISJ-uri, a spus Micula.

Acesta a raspuns acuzatiilor facute la adresa lui de catre Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, potrivit carora lista cu cele 21 de scoli a fost premeditata, spunand ca nu pot fi acuzat pe nedrept de politicianism. Sfatuiesc primariile sa intocmeasca proiecte bune si voi raspunde pentru cele care, fiind facute corect, nu au primit, totusi, finantare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »