Pensiile private – avantaj sau dezavantaj?

Magazin Salajean 10 ianuarie 2007 0

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat, reglementat de Legea 411/ 2004, cu modificarile ulterioare, este asigurarea unei pensii private, distincta si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale. Dumitru Bojan, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, a declarat ca legea reglementeaza organizarea si functionarea administratorilor fondurilor de pensii, precum si coordonarea activitatii altor unitati implicate in acest domeniu.

Administratorul este o societate comerciala pe actiuni, care are ca obiect de activitate administrarea fondurilor de pensii si, optional, furnizarea de pensii private. In plus, acesta primeste contributiile participantilor, gestioneaza si investeste resursele financiare ale fondului de pensii administrat privat, calculeaza si plateste pensiile. La un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, a fost aprobata Legea 313/ 2005, pentru aprobarea OUG 50/ 2005, privind infiintarea, organizarea si functionarea comisiei de supraveghere a sistemului de pensii privat. Una dintre misiunile acestei comisii de supraveghere este aceea de a proteja interesele participantilor si beneficiarilor, prin asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si informarea asupra acestuia.

Participantii la fondurile de pensii sunt persoanele in varsta de pana la 35 de ani care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii, precum si persoanele de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.

Pana acum, sistemul de pensii administrate privat se baza pe 80.000 de cotizanti, dar in urma modificarilor, numarul celor care contribuie ar putea ajunge la 1,5 milioane, estimeaza specialistii Casei Nationale pentru Pensii si Asigurari (CNPAS). Noul sistem nu va presupune contributii suplimentare ale salariatilor la fondurile de pensii. Primele contributii se vor strange in cursul lunii iulie a.c., si vor creste anual cu 0, 5 puncte procentuale, pana cand vor ajunge la o pondere de 6 la suta.

Odata cu autorizarea primelor fonduri de pensii private, contribuabilii vor avea o perioada in care vor putea sa opteze intre fondurile autorizate, dupa care va urma o distribuire aleatorie facuta de stat. In 2020, potrivit ministrului muncii, fondurile administrate privat vor ajunge la la 20 miliarde de euro, iar viitorii pensionari, vor putea, din cele trei siteme, public, facultativ si administrat privat, sa-si asigure pensii cifrate la circa 80 la suta, din nivelul veniturilor pe care le avea ca salariat.

Ce inseamna pensia privata obligatorie?

Pensiile private obligatorii reprezinta asa – zisul pilon II al sistemului de pensii. Poate fi considerata un tip de economisire fortata, bazata pe o contributie individuala obligatorie. In momentul de fata, 9,5 la suta din venitul lunar al oricarui angajat merge ca si contributie la bugetul de pensii si asigurari sociale din partea angajatului si 19,75 la suta din venit ca si contributie din partea angajatorului. Astfel, de acesti bani beneficiaza acum pensionarii prin ceea ce se numeste pensia de stat. Diferenta dintre persoanele care vor contribui la un fond de pensii private si cele care nu vor contribui este acela ca, primele vor avea o pensie publica mai mica decat persoanele care contribuie doar la sistemul public, la care se va adauga, insa, pensia privata obligatorie.

Ce aduce nou pensia privata? Un control mai mare al participantului (angajatului) asupra sumelor pe care le plateste de-a lungul timpului pentru pensie. Controlul se manifesta prin faptul ca participantul stie, in orice moment, valoarea fondului sau de pensii, precum si modificarea contributiilor individuale, in functie de schimbarea veniturilor sale lunare. De asemenea, participantul beneficiaza direct de sumele cu care a contribuit.

Sistemul de pensii private ofera mai multa claritate in legatura cu modul in care se acumuleaza contributiile angajatilor, insa cuantumul pensiei lunare individuale poate fi cunoscut, cu exactitate, in momentul pensionarii. Pana atunci, salariatii pot cunoaste doar estimari ale nivelului pensiei lunare, pe care pot sa o primeasca.

Garantii ale fondului privat de pensii

Statul este cel care va garanta contributiile la fondurile de pensii private, dar nu si diferentele cauzate de cresterea inflatiei sau vreun cuantum minim al pensiei lunare. Astfel, Statul va garanta doar valoarea nominala a contributiilor acumulate la fondurile de pensii private, nu si valoarea lor reala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »