Pensiile militarilor vor scadea cu pana la 69 la suta

Magazin Salajean 8 aprilie 2010 0

Pensiile militarilor vor scadea cu pana la 69 la sutaToate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda intre 19 si 69 la suta din pensiile actuale, se arata intr-un document al Ministerului Apararii. La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi.

In fapt, pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19 si 69 la suta fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii, se mai arata in comunicat. De asemenea, Ministerul Apararii sustine ca suma care ar putea fi economisita prin aplicarea noilor prevederi nu poate fi determinata, intrucat nu exista o baza de date privind drepturile banesti platite militarilor, acestia neavand carnet de munca.

Conform unei statistici a Ministerului Apararii din anul 2009, peste 72 la suta dintre pensiile militare se situeaza sub plafonul de 2.000 de lei. Doar putin peste unu la suta dintre fostii militari au o pensie de peste 4.000 de lei, 765 se incadreaza in cuantumul 4.001-5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie de peste 5.000 de lei. Militarii cer instantei sa constate ca Guvernul si Ministerul Muncii au refuzat nejustificat sa invite Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate la dialogul social pe marginea legii unice a pensiilor, desi proiectul ii afecta direct, astfel incat nu au putut aduce amendamente.

Aceste simulari sunt reale. Ne-au fost refuzate negocierile. Dar, noi vom merge pana la capat. Ne vom judeca in tara si in afara tarii, a declarat Mircea Dogaru, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »