Pensiile de lux vor fi recalculate

Magazin Salajean 11 februarie 2010 0

Pensiile de lux vor fi recalculate

Guvernul a avizat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand ca documentul sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara. Premierul Emil Boc a explicat, la finele sedintei de Guvern, ca in actualul sistem exista cateva abuzuri, respectiv cresterea numarului pensionarilor de invaliditate, numarul acestora crescand de la 600.000, in 2001, la 900.000, in 2009, adica o majorare cu 50 la suta. Un alt exemplu prezentat de premier se refera la triplarea anuala a numarului de pensionari anticipate. Numai in 2009 au fost 115.000 de pensionari anticipate partial.

Daca toata lumea va utiliza sistemul de pensii anticipate, nu vom mai avea contribuabili la fondul de pensii. Am introdus in proiect un mecanism sa disciplinam, practic, sistemul pensionarilor anticipate, a spus Boc. Premierul s-a mai referit si la raportul profund inechitabil existent intre cea mai mica pensie si cea mai mare, respectiv un raport de 1/100. Cea mai mica pensie este 350 de lei, iar cea mai mare de 37.000 de lei, adica de o suta de ori mai mare, a subliniat premierul.

Potrivit legii actuale, varsta standard de pensionare ar trebui sa fie astazi de 58,2 ani la femei si de 63,9 ani la barbati, insa varsta medie reala este de 54,7 luni, ceea ce inseamna, in opinia lui Boc, o iesire anticipata din sistem, prin ocolirea cadrului legal.

Proiectul de act normativ adoptat miercuri de guvern prevede si principiul contributivitatii, adica eliminarea privilegiilor si a discriminarilor din sistem. In termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, aceste pensii speciale vor fi recalculate pe principiul contributivitatii, a mentionat Boc. Proiectul vizeaza recalcularea pensiilor speciale tinand cont de principiul contributivitatii. In termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, acestea vor fi recalculate. Acum, in Romania, sunt 5,8 milioane de pensionari, din care 180.000 au pensii speciale, a explicat Boc.

Potrivit acestuia, 85 la suta dintre persoanele care primesc pensii speciale, din armata si din politie, nu vor fi afectate de cuantumul pensiilor. Pensiile militarilor de pana la 30 de milioane de lei vechi nu vor scadea, iar unele, cele de 14 – 15 milioane de lei vechi chiar vor creste.

Doar pentru 15 la suta cu pensii exagerate vor fi scaderi, a mai spus Boc. Acesta a precizat ca incepand de la 30 de milioane de lei vechi, va avea loc o diminuare a pensiei, in functie de cuantumul acesteia stabilit in prezent si de recunoasterea de catre stat a contributiei pe care a facut-o, in sensul ca statul a platit pentru ei in decursul timpului contributia la bugetul asigurarilor sociale. Potrivit acestuia, economiile care rezulta in urma acestor recalculari sunt intre 500 si 800 de milioane de euro.

Seful Executivului a adaugat ca miercuri, Guvernul a finalizat forma proiectului de lege a pensiilor, insa forma finala a actului normativ va fi data de Parlament, dupa dezbaterile ce vor avea loc in cele doua Camere. Dupa promulgare si publicarea in Monitorul Oficial, noua lege a pensiilor va intra in vigoare cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »