Pensii pentru romanii cu domiciliul in strainatate

Magazin Salajean 21 mai 2007 0

Cetatenii romani sau straini cu domiciliul in strainatate care au contribuit la sistemul public din Romania, pot beneficia de drepturile de pensie acordate, conform legii, de statul roman, explica Dumitru Bojan, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj.

Operatiunile legate de reluarea in plata si primirea pensiei pot fi indeplinite in mod direct de catre titular prin deschiderea unui cont curent personal la institutiile bancare cu care institutia a incheiat conventii de virare a drepturilor. Pensia poate fi ridicata si prin intermediul unui mandatar, cu domiciliul in Romania, desemnat prin procura speciala si care depune dosarul de pensionare si deschide un cont curent personal la banca cu care Casa de Pensii are incheiate conventii de virare a pensiei.

In acest caz, procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu, dar si de notarii publici de pe teritoriul Romaniei si este valabila 18 luni.

In conditiile in care titularul pensiei domiciliat in strainatate si-a desemnat un mandatar, casa de pensii competenta este cea din raza de domiciliu a mandatarului. In cazul in care pensia a fost stabilita sau suspendata de o alta casa teritoriala de pensii, dosarul urmeaza sa fie preluat prin transfer, la cererea institutiei din raza de domiciliu a mandatarului. Procedura mentionata se aplica si in cazul reluarii in plata a drepturilor de pensie anterior stabilite si suspendate de la plata.

Pensia, stabilita prin decizia emisa de casa teritoriala de pensii, urmeaza sa fie virata in contul curent personal si poate fi ridicata pe baza actului de identitate de catre titular sau pe baza procurii speciale de catre mandatar.

Seful CJP Salaj a precizat ca au fost deja achizitionate doua calculatoare, o imprimanta si un scanner, pentru a putea calcula drepturile care le revin cetatenilor romani sau straini cu domiciuliul in strainatate care au contribuit la sistemul public din Romania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »