Penitenciar la Michelin Romsteel Cord?

Magazin Salajean 5 martie 2007 0

Penitenciar la Michelin Romsteel Cord?

O parte dintre angajatii societatii Michelin Romsteel Cord SA, mai precis cei care urma ca in aceasta dimineata sa intre in schimbul I, dupa programul vechi, au recurs la o miscare de protest in curtea institutiei, inca de la orele diminetii. Principalul motiv pentru care au recurs la acest gest a fost noul program stabilit de conducere, aplicat de la 1 martie 2007, fara ca acesta sa fie negociat si cu sindicatul.

Majoritatea munci[torilor sunt nemultumiti de regimul de penitenciar cu care sunt tratati, precum si de conditiile grele la care sunt supusi de unitate. Am fost amenintata pentru ca am refuzat sa fac ore suplimentare. Aici suntem tratati mai rau ca in puscarie, a spus o angajata cu naduf. Potrivit declaratiilor detinutilor conducerea ne impune norme care, practic, nici nu exista si ca in nenumarate randuri am fost amenintati ca vom fi dati afara. Lucram non – stop, iar despre zilele de concediu de care ar trebui sa beneficiem legal, am ajuns sa le cersim. Au existat mai multe cazuri de accidente de munca, insa cei din conducere, sustin grevistii, le-au trecut ca incidente. Din cauza conditiilor grele in care lucram multi angajati au lesinat printre masini, dar nu s-a facut nimic pentru a facilita conditiile. De exemplu, o colega de-a noastra a fost nevoita sa se pensioneze de boala, pentru ca solutia cu care a spalat utilajele i-a provocat rani pe maini. Cand a cerut sa i se dea o pereche de manusi s-a izbit, din nou, de un refuz categoric din partea conducerii, au afirmat nervosi acestia. Si asta nu e tot, muncitorii sunt nevoiti sa lucreze pe mai multe utilaje odata, fapt ce este ilegal. Cand francezii au venit in vizita la Michelin, toate lucrurile pareau ca merg struna. Fiecare muncitor lucra pe 8 utilaje, insa dupa plecare ne-au distribuit altele in plus, au precizat acestia.

Dorind sa aflam si punctul de vedere al conducerii, am stat de vorba cu Georgeta Dragan, responsabil formare si comunicare SIT in cadrul SC Michelin Romsteel Cord SA. Potrivit declaratiei acesteia Conducerea a trebuit sa schimbe orarul de munca in conformitate cu Codul Muncii, regretand ca a fost obligata sa modifice o organizare care dadea satisfactie tuturor. Conducerea a studiat diverse posibilitati de a stabili orarul cel mai confortabil pentru personal.

In jurul orei 11, liderii de sindicat au intrat la o runda de negocieri cu reprezentantii institutiei, pentru a discuta pe tema programului impus de conducere angajatilor, fara ca in prealabil sa se fi consultat si cu sindicatul. Pompiliu Ceaca, presedintele Cartel Alfa Salaj, a declarat ca in urma articolelor aparute in presa locala, Inspectoratul Teritorial de Munca a fost sesizat, iar in cursul lunii februarie s-a efectuat un control la nivelul institutiei. Inspectorii ITM au convenit ca programul de munca sa se faca in asa masura incat sa fie in concordanta cu Codul Muncii. Saptamana viitoare reprezentantii conducerii SC Michelin Romtsteel Cord SA vor duce a doua runda de negocieri cu liderii de sindicat in ceea ce priveste contractul colectiv de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »