Pelerinaj Badacin – Sighet

Magazin Salajean 24 august 2007 0

Pelerinaj Badacin - Sighet

De la Badacin au pornit ieri in pelerinaj la Sighet zeci de tineri greco-catolici, din judet si din tara. Este al optulea an in care are loc acest pelerinaj, organizat de Episcopia Greco-catolica de Oradea si Congregatia Don Orione in perioada 22 august – 1 septembrie 2007, in cinstea martirilor acestei Biserici. Pelerinajul se desfasoara cu binecuvantarea PF Lucian Muresan, PS Virgil Bercea si PS Ioan Sisestean, anul acesta sub semnul implinirii a 1.600 de ani de la nasterea la cer a Sfantului Ioan Gura de Aur si a 800 de ani de la convertirea Sf. Francisc de Assisi. In 2007 se comemoreaza 55 de ani de la martiriul episcopului de Oradea Valeriu Traian Frentiu la inchisoarea din Sighetu Marmatiei, inchisoare in care si-a gasit sfarsitul si Iuliu Maniu, marele om politic al Salajului. In 1950 episcopul a ajuns in Penitenciarul de la Sighet, unde, dupa doi ani, nemaiputand suporta duritatea regimului de exterminare a murit la 11 iulie 1952. Asemenea si celorlati episcopi morti la Sighet, a fost inhumat intr-o noapte, fara sicriu, intr-o groapa comuna din Cimitirul Saracilor. Mormantul a fost nivelat pentru a nu se mai cunoaste locul inhumarii si pentru a se evita pelerinajele la mormintele martirilor ucisi la Sighet. Nu a fost judecat si nu a avut condamnare, dupa cum se mentioneaza pe site-ul Bisericii Romane Unite cu Roma – Greco – catolica.

Dupa ce au vizitat casa lui Iuliu Maniu de la Badacin (despre a carui stare voi incerca sa scriu un material mai amplu in editiile viitoare), pelerinii s-au strans la caminul cultural din localitate, unde li s-a vorbit despre importanta crestina a pelerinajului si despre istoria Salajului, cu precadere a omului politic Iuliu Maniu. Au luat cuvantul Virgil Turcas, presedintele PNTCD Salaj; istoricul Marin Pop; preotul paroh din Badacin, Cristian Borz; pr. Florian Gui, initiatorul pelerinajului si Badea Vasile, unul dintre badacinenii care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu.

Grupul a pornit pe jos din Badacin, de la mormantul simbol al lui Iuliu Maniu si va poposi la Guruslau, apoi in comuna Bocsa, locul de nastere al lui Simion Barnutiu, in Basesti si Arinis, dupa care vor ajunge la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, unde in data de data de 29 august va fi celebrata o liturghie in amintirea martirilor de la Sighet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »