Pe Valea Crasnei, Salajenii se pregatesc sa colecteze deseurile selectiv

Magazin Salajean 20 octombrie 2008 0

Pe Valea Crasnei, Salajenii se pregatesc sa colecteze deseurile selectiv

Cinci comune de pe Valea Crasnei (Banisor, Crasna, Mesesenii de Jos, Varsolt si Pericei) au achizitionat pubele si containere pentru dotarea serviciului de salubrizare. Proiectul ce priveste protectia mediului si colectarea deseurilor din gospodarii este intocmit la nivelul asociatiei de comune din regiunea respectiva si beneficiaza de sustinere de un milion de euro din fonduri PHARE.

Pubelele au fost deja impartite localnicilor, ne-a declarat primarul comunei Banisor, Gheorghe Pop. Pentru comuna noastra. Am luat 1.150 de pubele, dimensiunile acestora fiind de 120, respectiv 240 de litri. Fiecare gospodarie a primit cate o pubela, iar in intersectii vom amplasa containere, pentru a rezolva accesul masinilor in sate chiar si pe timp de iarna. De asemenea, vom lua pubele si pentru institutiile publice, a spus edilul. Intre localitati, urmeaza sa fie amplasate insule pentru colectarea selectiva a deseurilor. In total, vor fi 18 astfel de insule, iar localnicii vor strange PET-urile, cartonul si sticla in containere separate.

Rampa de transfer a deseurilor este in curs de finalizare la Crasna si va deservi toate comunele sus amintite.

Acest proiect a fost depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, prin programul Phare CES 2004, valoarea investitei fiind de un milion de euro.

Tot prin programul Phare, la Crasna a fost obtinuta o finantare de 600.000 de euro in vederea amenajarii unei statii de compost la rampa de gunoi, pentru deseurile biodegradabile. Primarul comunei Crasna, Pop Emeric, ne-a declarat ca proiectul se afla deja in faza de achizitie publica a lucrarilor si a proiectantului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »