Pe primari ii doare-n cot de managementul deseurilor

Magazin Salajean 10 mai 2007 0

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj a organizat ieri, 9 mai, intalnirea cu reprezentatii administratiei publice locale arondate statiilor de transfer a deseurilor, respectiv Zalau si Jibou.

Scopul intrunirii, potrivit directorului executiv al APM Salaj, Aurica Grec, a fost de a constientiza primariile asupra importantei respectarii si indeplinirii obligatiilor ce le revin conform Tratatului de aderare – capitolul 22 Mediu, sectiunea Deseuri.

In acest context, au fost prezentate responsabilitatile si obligatiile ce revin administratiei publice locale pentru implementarea Directivelor din domeniul gestionarii deseurilor.

Din totalul de 20 de primarii invitate sa participe la sedinta, doar sapte au raspuns cu prezenta: Zalau, Jibou, Agrij, Coseiu, Surduc, Creaca si Cristolt, adeverindu-se inca o data indeferenta randul primarilor din mediul rural.

Cele doua subiecte dezbatute au facut referire la stadiul realizarii angajamentelor asumate de Romania in domeniul gestionarii deseurilor in judetul Salaj si responsabilitatile administratiei publice locale.

Seful APM a mai adus inca o data aminte faptul ca din cele patru depozite de deseuri menajere, doar unul este autorizat, respectiv cel din Jibou. Situatia celorlalte trei este inca incerta, Grec precizand chiar ca cei din Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei au dat dovada de neglijenta, deoarece le-am cerut in nenumarate randuri sa intre in legalitate, dar tot degeaba. Printre responsabilitatile care le revin primariilor si consiliilor locale se numara asigurarea la nivel local a obligatiilor privind gestionarea deseurilor asumate de tara noastra in vederea integrarii in UE. Totodata, primariile sunt cele care elaboreaza strategii si programe proprii pentru gestionarea deseurilor.

In ceea ce priveste Consiliile Judetene, acestea elaboreaza si adopta planurile judetene de gestionare a deseurilor; coordoneaza activitatea consiliilor locale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean privind gestionarea deseurilor.

Aceasta intalnire face parte din programul de actiuni stabilit pentru a preintampina aparitia eventualelor riscuri de neconformare la legislatia de mediu, care, incepand cu acest an, ar putea atrage sanctionarea Romaniei de catre Uniunea Europeana.

La sedinta au mai luat parte reprezentanti ai APM Salaj, ai Garzii de Mediu, ai Institutiei Prefectului, ai Sistemul de Gospodarire a Apelor si ai Consiliului Judetean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »