Pe cinci primari salajeni ii doare-n cot de locuitori

Magazin Salajean 8 august 2007 0

Pe cinci primari salajeni ii doare-n cot de locuitoriIn timp ce unii primari se intrec in elaborarea de proiecte si in depunerea lor la timp pentru a obtine finantare, alti edili se culca pe o ureche si se fac ca nici macar nu au habar de nevoile cu care se confrunta comunitatile. Satele sunt fara retele de canalizare si de apa, fara camine culturale si fara poduri, iar dupa cum se petrec lucrurile in administratia locala, asa vor si ramane.

Cei cinci primari cu musca pe caciula sunt din Zimbor, Horoatu Crasnei, Babeni, Surduc si Almas, primari care, potrivit datelor detinute de Consiliul Judetean, figureaza in evidenta judetului pentru ca nu au nici macar un proiect depus. Mircea Ghiurco, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj, ne-a declarat ca sunt cinci comune care nu au proiecte depuse in 2007: Zimbor, Horoatu Crasnei, Surduc, Babeni, Almas. Dintre acestea, comuna Zimbor a avut depus in anii trecuti un proiect pe Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, prin care se dorea reabilitarea drumului comunal in satul Dolu. Investitia nu a primit, insa, finantare, proiectul fiind declarat neeligibil.

Situatia este considerata de Mircea Ghiurco o problema mai ales ca, in lipsa proiectelor, comunele respective nu pot fi ajutate cu bani si risca sa ramana mult in urma la capitole importante ce privesc viata locuitorilor.

La Babeni, autoritatile locale nu se pot gandi la realizarea retelei de canalizare pentru ca nu au fonduri care sa permita acest lucru, iar lucrarile pentru introducerea retelei de apa in cinci dintre sate (Babeni, Pirosa, Ciocmani, Poienita, Clit) apartin de un proiect depus in anii anteriori. Nici la infrastructura rutiera comuna nu sta mai bine, fiind in lucru abia aproximativ 4 kilometri de drum in Babeni, Ciocmani si Poienita.

Fata de situatia grava din comune si pe care vicepresedintele CJ a recunoscut-o, primarii din Zimbor si Horoatu Crasnei au reactii opuse, dar care nu vin nici sa aduca explicatii, nici sa ofere solutii pentru viitor. Astfel, in timp ce in primul dintre cazuri, primarul Florin Boie ne-a declarat scurt ca nu are nici proiecte in derulare, dar nici macar depuse sau in curs de intocmire, la Horoatu Crasnei edilul Viorel Cristut ne-a spus ca Mircea Ghiurco poate sa spuna ce vrea si ca la Horoat avem proiecte si pe canalizare, si pe drumuri, si pe camine culturale, si pe scoli, si pe mediu. Ca urmare, la Horoatu Crasnei, proiecte sunt multe, numai ca nu stie nimeni de ele. Iar daca este intrebat de detalii din proiect, primarul refuza sa mai scoata un cuvant si inchide telefonul. Reamintim ca aceste doua comune au primit si avertismente, in primavara, de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj pentru gestiunea necorespunzatoare a deseurilor la nivelul arealului administrativ.

Cum buna gospodarire a lucrurilor intr-o comunitate incepe de la primar, Mircea Ghiurco a spus ca modul in care acestia desfasoara proiecte pentru imbunatatirea vietii locuitorilor va fi principalul factor care va fi luat in considerare pentru mandatul urmator. Este o problema de mentalitate si mod de actionare in folosul comunitatii. In 2008, profilul primarului se va schimba radical, iar comunele unde primarii nu vor intocmi proiecte si vor lasa lucrurile la intamplare vor avea mult de suferit, a declarat vicepresedintele CJ.

La polul opus

Ghiurco a mai apreciat ca primarii trebuie sa cunoasca prioritatile unei comunitati, iar proiectele vin ca o solutie pentru cazurile in care bugetul local nu poate suporta investitiile necesare in comunitati. Si cum sunt si primari care poarta grija celor care i-au ales, Salajul are si comune unde anul acesta s-au depus mai mult de cinci proiecte. La Crasna sunt depuse opt proiecte, la Camar, Sag si la Ileanda – cate sapte proiecte. La Letca, Lozna si Sarmasag s-au depus cate sase proiecte, iar comuna Maeriste are cinci proiecte. Asta dovedeste ca se poate si ca exista preocupare din partea edililor de a rezolva problemele cu care se confrunta comunitatile, a spus Mircea Ghiurco.

Precizam ca pana la ora redactarii materialului, primarii/viceprimarii din Surduc si Almas nu au putut fi contactati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »