PDR-ul a ajuns la final

Magazin Salajean 1 iunie 2007 0

PDR-ul a ajuns la final

Alte doua investitii realizate in Salaj prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) vor fi finalizate in aceste zile. Este vorba despre reabilitarea unui drum judetean, lucrare realizata de Asociatia de comune Crasna – Pericei – Banisor, si aductiunea de apa derulata de Asociatia de comune Camar – Carastelec. De altfel, potrivit Vioricai Narosi, inginer in cadrul Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) Salaj, investitiile facute in judet prin PDR sunt finalizate 95 la suta, 20 de comune beneficiind de 7,2 milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru modernizari de drumuri si aductiuni de apa.

Salajul este singurul judet din Transilvania unde a fost implementat Programul de Dezvoltare Rurala, cotat ca unul dintre cele mai importante programe cu finantare externa. Prin el, 20 de comune din Salaj au avut posibilitatea modernizarii drumurilor si a realizarii aductiunii de apa, pana la aceasta data lucrarile fiind finalizate 95 la suta. La nivel de judet, investitiile au o valoare de 7,2 milioane de dolari, banii fiind asigurati de Banca Mondiala, a spus reprezentanul UIP Salaj.

In Romania, doar cinci judete, printre care si Salajul, au implementat acest program, pe langa Salaj fiind sprijinite financiar de Banca Mondiala judetele Calarasi, Tulcea, Botosani si Dolj. Reprezentantii Prefecturii Salaj si ai Consiliului Judetean Salaj au sustinut implementarea programului inca din 1996, dar abia in 2001 Banca Mondiala, ca finantator, a facut selectia regiunilor, a judetelor si a comunelor care sa beneficieze de fonduri pentru investitii.

In Salaj, PDR a demarat in 1 august 2002, iar termenul final este 30 septembrie 2007. Pentru ca in comunitati mai este inca nevoie de fonduri prin care sa fie rezolvate prioritatile stabilite de Consiliile locale, autoritatile centrale au in vedere gasirea unui program care sa continue PDR-ul. Banca Mondiala doreste si ea acest lucru. Asteptam un raspuns in aceasta privinta de la Ministerul Finantelor, ne-a spus Viorica Narosi.

Tot in cadrul PDR, au fost alocate sume prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in valoare totala de 2 milioane de dolari. Din acesti bani s-au realizat in cele cinci judete 33 de investitii, dintre care noua au fost in Salaj (pentru reabilitari de drumuri si camine culturale).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »