Patru sate sub zodia rabiei

Magazin Salajean 11 februarie 2008 0

Patru sate sub zodia rabieiPatru focare de rabie au fost depistate, saptamana trecuta, in patru localitati din Salaj, obligand autoritatile sanitar-veterinare sa instituie carantina si sa ia masuri de protectie pe o raza de 13 kilometri. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj, a declarat ca suspiciunea de rabie vizeaza si un al cincilea sat – Dragu, pentru acest caz rezultatele urmand sa fie cunoscute abia in aceasta saptamana. ^Am depistat patru noi focare de rabie, toate in mediul silvatic si toate fiind cauzate de vulpi care au intrat in patru localitati: Gostila, Dolheni, Zimbor si Buciumi. In urma sesizarilor primite, am ridicat probe de la vulpile care au fost ucise, probe care, supuse analizei, au confirmat ca vulpile aveau rabie. Am dispus instituirea carantinei in localitati si sacrificarea carnasierelor care au intrat in contact cu vulpile bolnave. Mai avem o suspiciune de rabie, in satul Dragu, dar analizele vor arata abia in zilele viitoare daca suspiciunea se confirma sau nu^, a spus directorul DSV Salaj.

Potrivit sursei citate, specialistii DSV au inceput catagrafia carnasierelor din localitati si vaccinarea lor impotriva rabiei. De asemenea, au fost instituite si alte masuri conform programului de combatere a acestei epizotii. In ceea ce priveste carantina impusa in localitati, aceasta este de gradul III, pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. Specialistii atrag atentia asupra importantei vaccinului antirabic, de fiecare data cand oamenii sunt muscati de vreun animal, indiferent daca animalul a fost vaccinat sau nu.

Cele patru cazuri de rabie din februarie se adauga la alte doua identificate in Salaj in ianuarie 2008. Si in acele situatii, s-au luat masuri de combatere a bolii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »