Patru cabinete de familie din mediul rural nu au apa curenta

Magazin Salajean 24 mai 2007 0

Patru cabinete de familie din mediul rural nu au apa curenta

Evolutia serviciilor la nivel de finantare, evaluarea unitatilor sanitare pe componenta a trei programe de sanatate, respectiv diabet, oncologie si posttransplant si evaluarea conditiilor igienico sanitare din spitale si cabinetele de medicina de familie au fost subiectele dezbatute in conferinta de presa organizata ieri de conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj.

Legat de primul subiect, si anume evolutia serviciilor medicale, presedintele CJAS Salaj, Corin Penciuc, a spus ca sunt o serie de unitati sanitare, care se confrunta cu o serie de greutati in ceea ce priveste partea de adaptare la sistem. Aici ma refer la unitatea din Cehu Silvaniei, unde a fost suplimentat numarul de paturi, schimbandu-se si structura acestora. Pana acum acea unitate medicala avea 45 de paturi, dar a fost suplimentat numarul lor cu inca 15 pentru bolnavii cronici, a mai adaugat seful CJAS Salaj. In ceea ce priveste Spitalul Judetean Zalau-Salaj, s-a constatat ca anul 2007 este primul an cand s-a inregistrat profit, iar imbunatatirea sistemului de finantare din ultimii doi ani a dus la un progres a modului in care sunt sustinute activitatile din cadrul institutiei.

Pe zona medicamentelor exista o imbunatatire substantiala cu 27 la suta a finantarii, putandu-se acoperi cam 20 de zile. Exista o serie de farmacii care dupa aceasta perioada de 20 de zile isi epuizeaza fondurile, dar raman totusi cateva care elibereaza medicamente. Per total, avem o finantare pana la sfarsitul fiecarei luni, pe fiecare etapa. Pentru luna in curs exista o finantare in valoare de 194.800 lei, a mai precizat Penciuc.

Medicamente suficiente pentru diabetici…

Directorul de relatii contractuale, Marius Tautu, a spus ca s-a constatat ca la nivelul cabinetelor medicilor de familie exista o comunicare buna intre bolnavii de diabet si specialistul diabetolog privind monitorizarea acestora. In ceea ce priveste atributiile care le revin medicilor de familie, Tautu a spus ca intra doar dispensarizarea bolnavului cu tratament oral, pe cand cei tratamentul cu insulina si cei cu tratament mixt sunt apanajul Cabinetului de Diabet si a medicului specialist delegat.

Astfel, medicii de familie elibereaza reteta pentru antidiabeticele orale pe o perioada de trei luni. In judetul Salaj, 95 la suta din farmacii au in stoc toate medicamentele de care au nevoie diabeticii.

In judetul Salaj sunt luati in evidenta aproape 6.000 de diabetici, iar rata anuala de crestere a acestor cazuri este de 10 la suta. La sfarsitul anului trecut au fost 5.928 de bonavi, din care 1.207 insulino, dependenti, 4.606 cu antidiabetice orale, 115 cu tratament mixt, iar restul sunt bolnavi luati in evidenta numai cu dieta. Costul mediu la nivel national pentru un bolnav tratat cu antidiabetice orale este de 373, 73 lei, pentru insulino, dependenti este de 1.500 lei, iar pentru cei cu tratament mixt este de 1.550 lei.

Cat priveste costul mediu pe an pentru bolnavii cu afectiuni oncologice, acesta este de 4.236 lei, iar in Salaj sunt luati in evidenta 230 de astfel de bolnavi. Pentru cei ce au transplanturi, costul mediu este de 29.994 lei pe an.

Cabinete de familie fara apa curenta…

In urma controalelor efectuate de catre inspectorii din cadrul CJAS Salaj, s-a depistat ca o parte din cabinetele medicilor de familie din mediul rural nu sunt dotate cu apa curenta. Seful CJAS a spus ca din aceasta categorie fac parte cabinetele din Varsolt, Zimbor, Hida si Poiana Blenchii. O alta serie de nereguli au fost constatate in Ileanda, Hida, Halmasd si Valcau de Jos, unde unitatile respective nu au grupul sanitar in incinta cabinetului. O parte din ele, respectiv cabinetele din Balan, Poiana Blenchii si Babeni nu aveau nici macar conditiile minime de dotare in sala de tratament, a mai spus Penciuc. Alte cabinetele luate la control nu aveau nici macar placutele cu numele firmei sau rampe de acces pentru persoanele cu handicap.

Tuturor celor verificati le-au fost impuse termene de conformare de sase luni de la controalele efectuate, a conchis Penciuc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »