Patronii salajeni, speriati de amenzile uriase pentru angajatii fictiv

Magazin Salajean 29 mai 2012 0

Patronii salajeni, speriati de amenzile uriase pentru angajatii fictivCazurile de munca la negru continua un trend descendent in randul patronilor salajeni si asta din cauza amenzilor uriase prevazute pentru primirea la munca a persoanelor fara acte legale de angajare. Daca in primele patru luni din acest an, inspectorii de munca au amendat patronii cu 320.000 de lei, pentru 32 de persoane depistate muncind la negru, anul trecut, in aceeasi perioada, cuantumul amenzilor s-a mentinut la aproape acelasi nivel, in conditiile in care au fost identificate peste 110 persoane fara documente legale de angajare.

Numarul salajenilor prinsi de inspectorii de munca lucrand la agenti economici fara a avea intocmite actele de angajare a scazut la aproape un sfert in primele luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Chiar si asa, cuantumul amenzilor a ramas la aproximativ acelasi nivel, dupa ce, incepand cu luna aprilie a anului trecut, sanctiunile aplicate pentru munca la negru s-au triplat.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Mariana Pop, a declarat ca valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate agentilor economici la care au fost identificate, in intervalul analizat, persoane muncind fara forme legale de angajare este de 320.000 de lei. In perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2012, au fost depistate 32 de persoane lucrand fara forme legale de angajare la 23 de angajatori. Cuantumul amenzilor aplicate este de 320.000 de lei, ne-a declarat Mariana Pop.

Numarul persoanelor depistate muncind la negru este de patru ori mai mic in acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Potrivit sursei citate anterior, anul trecut, in perioada de referinta, inspectorii de munca au gasit la lucru, fara acte, 116 salajeni, numarul patronilor sanctionati ridicandu-se la 54.

Amenzi mari, sanctiuni putine

Insa, in ciuda faptului ca inspectorii au identificat anul trecut mult mai multe persoane muncind fara acte legale de angajare, cuantumul amenzilor este doar cu putin mai ridicat decat anul in curs. Astfel, daca in primele patru luni din acest an au fost aplicate amenzi in valoare de 320.000 de lei, anul trecut, in acelasi interval, inspectorii au dat sanctiuni de 348.000 de lei. Mentionam ca, incepand cu data de 30 aprilie 2011, a crescut cuantumul amenzilor de la intervalul 3.000 – 6.000 de lei, la sanctiuni intre 10.000 si 20.000 de lei, conform noilor prevederi ale Codului Muncii, a precizat purtatorul de cuvant al ITM Salaj.

Potrivit sursei mentionate, majoritatea patronilor amendati pentru munca la negru provin din domenii precum: constructii – sapaturi santuri si lucrari reabilitare drumuri, comert, confectii, spalatorii auto, reciclare materiale, silvicultura – defrisare pasuni. Pe intreg parcursul anului trecut, inspectorii de munca au depistat peste 300 de persoane muncind fara forme legale de angajare, dintre care zece fiind minori. Urmare controalelor desfasurate, anul trecut, in domeniul relatiilor de munca, au fost depistate 323 de persoane muncind fara a avea incheiate contracte de munca. Numarul agentilor economici sanctionati este de 151, cuantumul amenzilor aplicate depasind 1,9 milioane de lei, a declarat Mariana Pop.

Patru patroni risca inchisoarea

Noua legislatie privind relatiile de munca prevede intocmirea de dosare penale pe numele patronilor care au primit la munca mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Anul acesta, niciun agent economic nu a fost prins avand la lucru mai mult de cinci angajati fara acte, spre deosebire de anul trecut, cand s-au formulat plangeri penale impotriva a patru agenti economici, dosarele acestora fiind in curs de solutionare. In astfel de cazuri, administratorii acestor firme risca sa ajunga in spatele gratiilor, pedeapsa prevazuta fiind inchisoarea de la 1 la 2 ani.

De asemenea, in primele patru luni din acest an nu au fost aplicate amenzi pentru persoane care au prestat activitate fara incheierea contractului de munca. Doar anul trecut, o singura persoana a fost prinsa muncind intr-o unitate de alimentatie publica si care, refuzand sa recunoasca faptul ca este angajata fara acte, a fost sanctionata cu amenda in valoare de 500 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »