Patronii salajeni isi protejeaza angajatii de canicula

Magazin Salajean 25 iunie 2012 0

Patronii salajeni isi protejeaza angajatii de canicula

Niciunul dintre patronii salajeni controlati de inspectorii de munca nu a fost amendat, saptamana trecuta, pentru nerespectarea masurilor ce trebuie luate in perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Luminita Nemes, ne-a declarat ca pe parcursul verificarilor au fost constatate unele neajunsuri, pentru care s-au aplicat insa doar avertismente. Avand in vedere informarile meteorologice transmise de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord cu privire la disconfortul termic accentuat, inspectorii de munca din cadrul corpului de control securitate si sanatate in munca au efectuat, in intervalul 19-22 iunie, controale privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Au fost desfasurate in acest sens zece controale la angajatori cu diverse domenii de activitate, constatandu-se in general indeplinirea cerintelor legale. Nu au fost aplicate amenzi. In cazul constatarii unor neajunsuri, s-au dispus masuri de aplicare a prevederilor legale, sanctiunile constand in avertismente, a declarat Luminita Nemes.

Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, patronii trebuie sa asigure: cate 2-4 litri de apa minerala adecvata pentru o persoana per schimb, sa asigurare echipamentul individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor recurge la reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul: trebuie sa asigure examenul medical la angajare si controlul medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute, sa asigurare primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, precum si sa treaca, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Nerealizarea acestor masuri, urmate de imbolnaviri profesionale, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »