Patronii salajeni ignora siguranta angajatilor

Magazin Salajean 13 decembrie 2011 0

Patronii salajeni ignora siguranta angajatilorMai mult de jumatate dintre patronii salajeni verificati de inspectorii de munca, in cursul acestui an, au dat dovada ca nu le prea pasa de soarta angajatilor. In urma controalelor desfasurate, inspectorii au depistat peste 800 de angajatori care s-au abatut de la normele legale privind securitatea si sanatatea in munca. Lipsa instituirii sau informarii asupra masurilor in domeniu poate avea consecinte grave, concretizate prin accidente de munca, uneori soldate cu decesul angajatilor.

Peste 800 de agenti economici salajeni au fost sanctionati contraventional cu aproximativ 370.000 de lei, dupa ce au fost depistati, in perioada ianuarie-noiembrie, cu nereguli la capitolul sanatate si securitate in munca in randul salariatilor. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, mai mult de jumatate dintre agentii economici verificati in acest domeniu au fost gasiti cu abateri serioase de la normele legale in vigoare. Incepand din acest an si pana in noiembrie, inclusiv, au fost controlati pe linia securitatii si sanatatii in munca 1.366 de agenti economici cu capital de stat, pivat sau cooperatist. Pentru nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate, atat la control, precum si cu ocazia cercetarii accidentelor de munca, un numar de 838 de sanctiuni contraventionale, respectiv amenzi si avertismente. Cuantumul amenzilor se ridica la suma de 373.000 de lei, ne-a declarat inspectorul sef adjunct in securitate si sanatate in munca din cadrul ITM Salaj, Lucian Lazoc.

Printre cele mai frecvente abateri de la normele legale in domeniu se numara: lipsa organizarii activitatii de prevenire si protectie in conformitate cu prevederile legale; lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru toate locurile de munca sau posturile de lucru; neasigurarea materialelor pentru instruirea lucratorilor privind securitatea si sanatatea in munca. Totodata, s-a constatat ca multi angajatorii nu se asigura ca echipamentele tehnice sa nu prezinte riscuri pentru lucratori, dar nici nu se asigura echipament individual de protectie. In unele cazuri se admite desfasurarea lucrului fara a se utiliza echipamentul de protectie, spre exemplu: casca de protectie pe santier, centura de siguranta in timpul lucrului la inaltime etc. Alte abateri de la legislatia actuala fac referire la neefectuarea controlului medical periodic sau la angajare, necomunicarea accidentelor de munca la centru, lipsa semnalizarii de securitate la locurile de munca acolo unde se impune sau asigurarea masurilor de electrosecuritate.

Trei decedati in accidente de munca

Ignorarea de catre angajatori a normelor privind securitatea si sanatatea in munca poate avea consecinte grave, acestea constinduindu-se in factori de risc pentru salariatii implicati in eventuale accidente de munca. In cursul acestui an, au fost inregistrate in judet aproape 40 de astfel de accidente, dintre care trei mortale, restul soldate cu incapacitate temporara de munca. In perioada de referinta au fost inregistrate un numar de 39 de accidente de munca, din care trei mortale. Au fost cercetate doua evenimente finalizate cu decesul victimelor: moarte neviolenta, infarct miocardic, respectiv accident vascular cerebral; precum si un accident de munca mortal inregistrat la o firma cu sediul in judetul Satu Mare, a afirmat Lucian Lazoc.

Nu intotdeauna accidentele survin din cauza omiterii instruirii angajatilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca. Din cele relatate de sursa citata, in unele cazuri, vina apartine chiar victimelor. La terminarea programului de lucru, la iesirea din schimb, o lucratoare coboara scarile de acces se impiedica si cade la nivelul solului fracturandu-si o mana. Cauza evidenta: cadere prin impiedicare. In timpul montarii unor corpuri de iluminat pe planseul unei hale de productie, lucratorul aflat pe o scara standard se dezechilibreaza si cade la nivelul solului suferind un politraumatism. Cauza este cadere de la inaltime prin dezechilibrare. Intr-un alt caz, in timpul debitarii unui semifabricat pe fierastraul circular, lucratorul introduce mana in zona activa a panzei taietoare suferind o plaga prin taiere. Cercetarile in acest caz stabilesc drept cauza neutilizarea mijloacelor de protectie din dotare, masina fiind echipata cu un impingator folosit pentru conducerea semifabricatului, a precizat reprezentantul ITM Salaj.

Potrivit legii, prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Accidentul de munca urmat de incapacitate temporara de munca ori, dupa caz, urmat de invaliditate sau deces, precum si accidentul de munca colectiv vor fi comunicate de indata de catre conducerea persoanei juridice sau, dupa caz, de persoana fizica, in calitate de angajator, inspectoratului teritorial de munca si, dupa caz, organelor de urmarire penala competente. In cazul accidentelor de circulatie produse pe drumurile publice, in care printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor sarcini de serviciu, persoana juridica sau fizica la care sunt angajati accidentatii va anunta de indata inspectoratul teritorial de munca din judetul in raza caruia s-a produs accidentul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »