Patronii sălăjeni, arşi la buzunare pentru munca “la negru”

Magazin Salajean 16 mai 2011 0

Patronii sălăjeni, arşi la buzunare pentru munca “la negru”

Peste treizeci de agenţi economici din judeţul Sălaj au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 185.000 de lei, ca urmare a controalelor efectuate în cursul lunii trecute, de către inspectorii de muncă. Majoritatea patronilor s-au ales cu amenzi piperate pentru folosirea forţei de muncă fără acte legale de angajare, inspectorii depistând la aceştia nu mai puţin de 47 de persoane muncind la negru.

Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Daniela Biriş, în luna aprilie au fost controlaţi 143 de agenţi economici. La 20 dintre aceştia au fost identificate 47 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare, patronii acestor firme fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 141.000 de lei. Un alt agent economic a fost sancţionat cu amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinatate, iar un altul cu 4.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, pentru primirea la muncă a străinilor fără autorizaţie de muncă sau permis de şedere în scop de muncă. Totodată, trei angajatori au fost sancţionaţi, pentru netransmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic în termenul legal, cu amenzi în valoare totală de 6.000 des lei, a declarat Daniela Biriş.

Alţi şapte agenţi economici au fost amendaţi cu 28.500 de lei pentru nerespectarea normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă. Printre deficienţele constatate se numără: nedepunerea în termen a dosarului de cercetare accident de muncă; nerealizarea evaluării de risc de accident şi îmbolnăviri profesionale, neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă în timpul controlului; neasigurarea materialelor pentru instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi neamenajarea locului de muncă la înălţime pentru prevenirea riscului de cădere a lucrătorilor.

Începând cu luna mai, sancţiunile contravenţionale pentru munca la negru au explodat, amenzile fiind între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită la muncă fără forme legale de angajare. Totodată, pentru mai mult de cinci persoane angajate ilegal, patronul riscă să ajungă la închisoare. Inspectorii de muncă au depistat deja trei persoane muncind la negru la doi angajatori sălăjeni, aplicându-le acestora amenzi în valoare totală de 30.000 de lei. Normele în vigoare prevăd amenzi şi pentru cei care acceptă munca fără acte, pornind de la 1.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »