Pasunile Salajului – mistuite de incendii

Magazin Salajean 7 aprilie 2009 0

Pasunile Salajului - mistuite de incendii

Dupa cum se stie, la inceputul primaverii, majoritatea celor care tin sa purifice pasunile sau terenurile agricole folosesc o metoda periculoasa, atat pentru ei, cat si pentru mediu: focul. Practica de a aprinde pasunile nu este una noua si, pe undeva, nici ilegala, atat timp cat reprezentantii institutiilor de mediu sau ai celor pentru situatii de urgenta sunt la curent cu aceste incendii provocate.

Nici avize, nici amenzi pentru incendierea pasunilor

Prin lege, se interzice incendierea pasunilor si initierea de focuri deschise, acestea fiind permise doar in locurile special amenajate. Exista o legislatie bine directionata, dar nu exista educatie civica in acest sens, nu exista o suficienta mediatizare a potentialelor pericole si a sanctiunilor aplicabile contravenientilor. Cei care doresc sa arda vegetatia uscata de pe terenurile agricole trebuie sa obtina un aviz de la Agentia pentru

Protectia Mediului (APM) Salaj, astfel incat, in cazul in care focul a izbucnit dintr-o cauza necunoscuta, proprietarul sa prezinte actele care sa ateste ca autoritatile au fost sesizate. Persoanele fizice si juridice care executa lucrari de igienizare folosind focul deschis in spatii deschise trebuie sa anunte si sa obtina aprobarea Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta de la nivelul primariilor, acordul celor de la Mediu si sa respecte masurile de prevenire a incendiilor, se prezinta in normele OUG 195/2005, privind protectia mediului. In caz contrar, incendiatorii risca sa fie arsi contraventional, cu amenzi usturatoare ce pot ajunge de la 2.500 la 5.000 de lei in cazul persoanelor fizice si de la 25.000 la 30.000 de lei, in cazul persoanelor juridice.

Cu toate acestea, in 2009, nici un salajean nu s-a prezentat la sediul APM Salaj sa solicite eliberarea unui astfel de aviz. Mai mult, dupa cum ne-a declarat Lucian Jacodi, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj, de la inceputul anului, pompierii au intervenit pentru stingerea a aproximativ 25 de incendii ca urmare a arderilor necontrolate. Numarul acestor incendii este cu mult mai mare, dat fiind ca, in unele cazuri, echipele de interventie au fost intoarse din drum, focurile fiind stinse fie de oamenii din localitate, fie de membrii Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta. Totusi, anul acesta, nici un salajean nu a fost amendat pentru arderea necontrolata a terenurilor agricole. Am incercat sa aflam si ce actiuni a intreprins Garda de Mediu Salaj in acest sens, insa nu am primit nici un raspuns din partea reprezentantilor institutiei.

Obisnuitele incendii de week-end

Pentru a preveni atat pagubele materiale, cat si, in cel mai rau caz, pierderile de vieti omenesti, pompierii militari avertizeaza populatia asupra pericolului reprezentat in aceasta perioada de arderea pasunilor odata cu inceperea lucrarilor de primavara. Din pacate insa, oamenii nu tin cont de aceste avertismente. Aprind pasunile si terenurile, dupa care pleaca, lasand focul nesupravegheat. Drept pentru care, in prima parte a anului, am fost solicitati de nenumarate ori pentru a stinge incendiile de acest fel. Oamenii ar trebui sa fie mult mai atenti, mai ales ca incendierea necontrolata a terenurilor poate declansa focuri in paduri, care pot fi stinse numai dupa mobilizarea echipelor de interventie, a afirmat Lucian Jacodi.

Acest sfarsit de saptamana a fost unul deosebit de incarcat pentru pompierii militari salajeni, asa cum ne-am obisnuit in ultima perioada. Astfel, Sectia de Pompieri Simleu Silvaniei, a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs in data de 3 aprilie, la ora 15:27 pe raza localitatii Badacin, comuna Pericei. Focul a mistuit peste patru hectare de vegetatie uscata, amenintand padurea si cateva gospodarii ale populatiei aflate in apropiere. De mentionat este si faptul ca la interventie a participat si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) Pericei.

In data de 4 aprilie, la ora 15:20, Garda de Interventie Nr. 3 Hida s-a deplasat in Sancraiu Almasului pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Ocolul Silvic din localitate, ce a a avut drept cauza probabila de incendiu nesupravegherea focului vegetatiei uscate din apropierea litierei padurii de brazi. Neglijenta a dus la aprinderea a peste 60 mp de litiera de padure. In aceeasi zi, la orele 20:30, neglijenta unui cetatean a dus din nou la producerea unui incendiu tot la padurea de brazi a Ocolului Silvic Sancraiu Almasului. In urma aprinderii vegetatiei uscate, focul s-a extins la litiera, arzand circa 20 mp si 1 ha de vegetatie uscata.

Si la Sectia de Pompieri Jibou alarma s-a dat in ziua de 4 aprilie 2009, in jurul orei 15. Cauza: din nou, un gest neglijent al unui cetatean, ce s-a hotarat sa lase focul nesupravegheat, negandindu-se la urmari pe raza localitatii Somes Guruslau. Focul a mistuit peste un ha de vegetatie uscata, extinzandu-se si arzand si un stalp de telegraf.

Garda Nr. 2 Ileanda nu s-a lasat mai prejos decat celelalte subunitati ale ISU Salaj, pompierii militari zalauani intervenind la acest sfarsit de saptamana, in data de 4 aprilie, la un incendiu la Ocolul Silvic Ileanda, pe raza localitatii Glod. De mentionat ca pompierii au fost ajutati si de SVSU Galgau. Cauza probabila de incendiu a fost nesupravegherea focului aprins pentru arderea vegetatiei uscate care s-a extins si la litiera padurii pe o suprafata de 0,5 hectare.

In data de 5 aprilie, Garda de Interventie Nusfalau a intervenit, impreuna cu SVSU Crasna, in jurul orei 18, pentru stingerea unui incendiu pe un teren din localitatea Sag. Cauza probabila de incendiu a fost nesupravegherea focului pus la vegetatia uscata, care a ars doua hectare cu pericolul de propagare la gospodarile aflate in vecinatate.

In acest context, pompierii salajeni vor trage inca un semnal de alarma in ceea ce priveste neglijenta cetatenilor cand efectueaza lucrarile de primavara pentru igienizarea terenurilor. Trebuie constientizat faptul ca focul aprins si nesupravegheat de la marginile padurilor poate produce dezastre.

Obligatia comunitatilor salajene

In perioada 13 martie – 4 aprilie, cadre ale ISU Salaj au desfasurat activitati de instruire si testare a personalului silvic pe linia prevenirii producerii unor situatii de urgenta la ocoalele silvice din judet. Scopul acestor instruiri a fost ca personalul silvic sa constientizeze obligatiile si atributiile pe care le are privind apararea impotriva incendiilor si cunoasterea principalelor masuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier. Totodata s-au expus diferite teme privind atat modul de organizare a interventiei in caz de incendiu cat si tipurile si formele de manifestare ale acestora la paduri. Deoarece problema arderii miristilor a devenit majora, si reprezentantii SVSU din cadrul primariilor si primarii au fost instruiti inca de la inceputul sezonului, aducandu-li-se la cunostinta prevederile privind arderile necontrolate. Numarul ridicat de incendii produse in ultimele doua saptamani la vegetatia uscata ne ingrijoreaza, si dorim sa precizam faptul ca la astfel de incendii primele forte ce intervin sunt cele din cadrul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, coordonate de primarii localitatilor respective, iar fortele profesioniste ale ISU intervin doar in sprijinul lor, atunci cand situatia o impune, respectiv, amenintarea fondului forestier, a gospodariilor cetatenesti, obiectivelor economice etc., a precizat Lucian Jacodi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »