Parteneriat intre bisericile salajene pentru ingrijirea varstnicilor la domiciliu

Magazin Salajean 8 noiembrie 2007 0

Parteneriat intre bisericile salajene pentru ingrijirea varstnicilor la domiciliu

Daca pana acum biserica era recunoscuta ca fiind cea care se ocupa mai mult de spiritualul enoriasilor sai, iata ca, tinand pasul cu vremurile, Parohia Ortodoxa Romana ISfanta VineriI din Zalau vrea sa se ocupe si de trupul credinciosilor, daca putem spune asa. Mai exact, de persoanele varstnice dependente, ce necesita ingrijire la domiciliu.

Parohia Ortodoxa Romana ISfanta VineriI din Zalau, in parteneriat cu alte noua parohii din judet, va implementa pentru o perioada de doi ani proiectul IParteneriat judetean pentru ingrijirea vastnicilor la domiciliuI. Proiectul are o valoare totala de 91.755 lei, din care 90 la suta sunt fonduri nerambursabile, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, iar 10 la suta contrubutia solicitantului. Celelalte parohii implicate in parteneriat sunt: parohiile ortodoxe romane din Simleu Silvaniei, Bobota, Cizer, Ciocmani (Babeni), Horoatu Crasnei, Nusfalau, Sarmasag si Romanasi, respectiv Parohia Reformata Archid.

Obiectivul proiectului este calificarea ca si ingrijitori la domiciliu a unui numar de 15 persoane, ingrijitori care, la randul lor, sa aiba in grija 78 de persoane ce necesita ingrijire la domiciliu.

Formarea ingrijitorilor va avea loc in primele trei din cele 14 luni de derulare a proiectului, pentru ca, mai apoi, acestia sa furnizeze serviciile de ingrijire la domiciliu timp de 8 ore/zi, pentru minim 5 beneficiari.

IConsideram ca acest gen de servicii sunt foarte benefice si necesareI, apreciaza preotul Ioan Ghiurco, unul din initiatorii parteneriatului.

Ca rezultate, se asteapta o crestere a gradului de integrare a vastnicilor in comunitate, alaturi de o diminuare a riscului de institutionalizare, a numarului de zile de spitalizare precum si a costurilor cu asistarea socio-medicala a acestora. Monitorizarea si evaluarea proiectului va fi facuta de Directia de Munca si Protectie Sociala Salaj, s-a aratat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediu directiei, prilej cu care au fost facute cunoscute si datele prezentate mai sus.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »