Parlamentarilor salajeni, oficial, le merge bine

Magazin Salajean 9 ianuarie 2007 0

Parlamentarilor salajeni, oficial, le merge bine

Este lesne de inteles ca politicienii salajeni, in special parlamentarii alesi de electoratul prezent la vot in 2004, azi, traiesc destul de bine, unii chiar foarte bine, de pe urma functiilor pe care le detin. Anul 2006, catorva dintre ei, le-a sporit averile, in timp ce altii, mai putin pragmatici intr-ale afacerilor extraprofesionale, s-au multumit sa puna la ciorap doar ceva maruntis, pentru vremuri ceva mai grele. Cu toate acestea, din cate rezulta din declaratiile lor de avere (mai mult sau mai putin reale), parlamentarii salajeni nu prea au de ce se plange. Oficial, le merge bine…

Mandat de deputat UDMR, insamantat politic

Deputatul UDMR, Seres Denes, cu cateva mandate de parlamentar la activ, am putea spune ca si-a asigurat deja traiul pentru ziua de maine. Anul trecut, udemeristul a cumparat un apartament cu o suprafata totala de 87 de metri patrati, in Zalau. In acelasi interval de timp, Seres a facut o donatie fiicei sale, Eniko, instrainare ce consta intr-un alt… apartament. Parlamentarul mai detine in comuna Mesesenii de Jos, inca din 96, un tractor si peste 3,6 hectare de teren. Nu stim daca Seres are si permis pentru a pune in functiune utilajul agricol, insa am aflat ca terenul si-l insamanteaza ori de cate ori are ocazia… Cu voturi, desigur.

Conturile deputatului UDMR nu sunt deloc subtirele, la prima vedere (55.000 de euro, din care 18.000 de euro sunt proaspeti, constand in economiile facute pe parcursul anului 2006), insa avand in vedere vechimea sa pe holurile Parlamentului ne punem serioase semne de intrebare cu privire la calitatile sale de politician speculant. In fine, colac peste pupaza, mai aflam ca, anul trecut, Seres Denes a solicitat un credit de 50.000 de euro, pe care l-a si primit. Sa-i fie de bine!

Filonas Chis iubeste caii. Putere

Inca din 1994, pe cand se juca de-a politica ori visa la ea, Filonas Chis detine la tara 0,7 hectare de teren agricol. In declaratia sa de avere nu figureaza ca actualul deputat ar avea in posesie si utilaje agricole, insa avem convingerea ca stie sa-si lucreze pamantul. La capitolul cladiri, Chis anunta ca are un apartament in Zalau, obtinut imediat dupa Revolutie, in 90, imobil ce are o suprafata de doar 56 de metri patrati. Cam subtirel pentru un parlamentar pesedist, nu credeti? Insa cand vine vorba de masinile aflate in dotarea deputatului, se schimba foaia… Astfel, Filonas Chis demonstreaza ca este pasionat de automobile, in contextul in care conduce un Matiz si, la polul opus in ceea ce priveste performantele auto, un Audio A6, dobandit in 2002, masina obtinuta prin cumparare in urma unui imprumut bancar. De retinut ca deputatul a mai avut si o Dacie Solenza, pe care a vandut-o in 2005 contra sumei de 3.000 de euro, masina fiind avariata in urma unui accident rutier. Nu o spunem noi, ci Filonas Chis, ca observatie apriori.

In dreptul datoriilor pe care le are deputatul salajean, se poate spune ca figureaza un credit de 10.000 de euro, primit in 2005, scadent in 2010. Implicit, ne intrebam daca la acordarea creditului s-a tinut cont si de veniturile solicitantului, care anul trecut au atins suma de 360 de milioane de lei vechi. Desigur, aici ne referim doar la indemnizatia de parlamentar, primita in ultimele 12 luni. Ca de restul veniturilor (daca sunt), nu avem ce discuta, atata timp cat ele nu figureaza in declaratia sa de venit…

Deputatul Iuliu Nosa, latifundiar cu acte in regula

Amintindu-ne oarecum de continutul si, indeosebi, de stilul consacrat al romanelor scrise de Liviu Rebreanu, celalalt deputat PSD, Iuliu Nosa, confirma ipoteza potrivit careia romanul s-a nascut la tara. In acest context, parlamentarul sustine ca detine, in comuna Creaca, nu mai putin de 5,4 hectare de pamant, din care un hectar de padure si aproape 2,7 hectare de teren agricol… Tot acest pamant, la care se adauga alte 1,6 hectare de teren intravilan in aceeasi comuna, este stropit cu sudoarea unui tractor, dar si a patru alte utilaje agricole.

Iar acum, tineti-va bine! Desi din datele de mai sus rezulta ca lui Iuliu Nosa ii place la culme viata la tara (precum intr-un roman al lui Duiliu Zamfirescu), in declaratia sa de avere figureaza ca are in posesie un alt hectar de teren intravilan. Unde altundeva decat in… Zalau? Terenul l-ar fi obtinut in 2005, an in care a primit si un imprumut bancar de 35.000 de euro, scadent in 2020. Daca aritmetica noastra este una si aceeasi cu a dumneavoastra, in mod cert nu aceasta a fost suma totala cu care a platit respectiva suprafata considerabila de teren, situata in municipiu. Dar, luand in considerare faptul ca, in anul 2005, Iuliu Nosa avea la activ un anisor de la data propulsarii sale pe orbitele Parlamentului Romaniei, ne gandim totusi ca omul avea, deja, alta putere financiara. Si nu numai…

La capitolul cladiri, cum era de asteptat, deputatul pesedist a strans deja pe langa el o casa de locuit in Creaca si un apartament, in suprafata de 86 de metri patrati, in Zalau. Urmeaza, oare, un cartier? Tot ce se poate, atata timp cat pesedistul detine diploma de inginer-constructor, cu state vechi in domeniul respectiv.

Cat despre autovehiculele cu care face naveta intre Zalau si Bucuresti, exceptandu-l pe cel de serviciu, Iuliu Nosa ne frapeaza cu modestia sa. Deputatul conduce, din cand in cand, un Opel destul de uzat, daca ne gandim ca de la data fabricatiei autoturismului au trecut deja 13 ani. Totusi, in conditiile in care, anul trecut, din cresterea animalelor, a reusit sa agoniseasca 180 de milioane de lei vechi, la care se adauga veniturile sale de parlamentar, consideram ca a sosit momentul ca pesedistul sa-si innoiasca parcul de masini. Si nu numai…

Catalin Micula, colectionar de arta si bijuterii

De departe cel mai avut parlamentar al judetului, deputatul liberal Catalin Micula are in proprietate 3 hectare de teren, din care un hectar in judetul Brasov si altul in comuna Otopeni, suprafete de pamant obtinute, intre anii 1996-2005, prin cumparare. La capitolul bunuri mobile, deputatul conduce, desigur, pe rand si din cand in cand, trei masini. Insa, contrar aparentelor, Micula nu se arunca in vant dupa masinile de lux, curtea-i fiind ocupata cu o Lada Niva, un autoturism Daewoo si un Renault. Tragem concluzia ca, deocamdata, nimeni nu i-a vandut pontul de a-si vinde parcul auto, astfel incat sa-si poata achizitiona si el o limuzina, asa cum ii sta bine unui parlamentar implicat in diverse afaceri. Ca tot veni vorba de business-urile lui Micula, de remarcat ca deputatul detine, printre altele, actiuni la SC Laurul SRL, in valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi. Societatea amintita reprezinta, de fapt, baza veniturilor sale extra parlamentare.

Demonstrand, pe de o parte, ca nu da doi bani pe masini, deputatul arata totusi, pe de alta parte, ca are un adevarat cult pentru colectionarea de bijuterii si obiecte de arta. Astfel, Catalin Micula are la purtator giuvaere (cu si fara pietre pretioase) in valoare de 4.800 de euro, locuinta liberalului fiind ticsita cu diverse obiecte de arta (picturi si icoane) – echivalentul a 6.000 de euro. Mai departe, in anul 2005, deputatul a vandut un apartament cu trei camere, tranzactie de pe urma careia a incasat 59.000 de euro. In acelasi an, Micula a obtinut si un credit de aproape 500.000 milioane de lei vechi, imprumut bancar ce trebuie rambursat pana in 2010. Ce a facut cu banii, sincer, nu stim si nici nu-i problema noastra, atata timp cat nu avem informatii potrivit carora ar fi intrat in atentia DNA.

Fekete Andras, zis si senatorul melcilor

Va mai amintiti de Fekete Andras? Daca nu stiti nimic despre subiect, va facem noi cunoscut ca este un parlamentar, ca oricare altul, votat insa de salajeni, in 2004, si trimis prioripost exact intr-un fotoliu din Senatul Romaniei. Daca pana la alegerile trecute mai scriam cateva randuri, prin ziare, despre activitatea sa de la Consiliul Judetean, acolo unde cu onor a detinut functia de vicepresedinte, din 2004 si pana in prezent nu mai stim nimic despre el. Speram ca o duce… bine. Cat despre electoratul care l-a votat, nu credem ca putem vorbi in aceiasi termeni.

Revenind la subiectul nostru, potrivit declaratiei sale de avere, aflam ca senatorul UDMR nu prea are cu ce se lauda, decat cu un hectar de teren forestier, un apartament in Simleu Silvaniei, un autoturism Opel Vectra din 1995, dar si cu un venit, in 2006, de peste 335 milioane de lei vechi, bani reprezentand simbria de parlamentar. In rest, aceeasi declaratie de avere scoate la iveala faptul ca lui Fekete nu-i prea plac creditele, datoriile, vanzarile, cumpararile, afacerile etc.. In concluzie, la prima vedere, electoratul de etnie maghiara din judet are cu ce se mandri, si anume cu un senator cinstit si sarac. Insa mult prea necunoscut intr-ale activitatii sale parlamentare… Cel putin in ceea ce priveste reprezentarea in Senat a intereselor segmentului de electorat roman.

Naravuri de senator peremist

De cealalta parte a esichierului politic si, bineinteles, intr-ale convingerilor privind originea, limba si traditiile culturale, senatorul PRM, Petru Stan, se mandreste ca a strans de-a lungul vietii sale bunuri avand o valoare nici prea mare, nici prea mica… Cel putin asta rezulta din ceea ce a inserat el in declaratia de avere, postata pe site-ul Senatului. Asadar, Stan este preafericitul detinator al unui apartament in Zalau, dobandit prin cumparare in 1991, imobil cu o suprafata de 94 de metri patrati. De asemenea, este titularul mai multor conturi din diverse banci, rezervele sale constand atat in lei, cat si in valuta. Suma totala a agoniselii sale banesti depaseste cu putin valoarea de 16.000 de euro. In schimb, Petru Stan arata ca este un parlamentar curat si cinstit, marturisind in scris ca a bagat in buzunare, anul trecut, din bugetul Senatului Romaniei si, implicit, din banii publici, peste 530 de milioane de lei vechi. Nu are masina, suprafete de teren si utilaje agricole, nu face afaceri, nu-i plac bijuteriile, n-a mancat usturoi… Astfel stand lucrurile, luand in considerare adevarul potrivit caruia suma viciilor ramane constanta, nu ne ramane decat sa aflam singuri ce alte naravuri mai are senatorul peremist…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »