Parlamentarii salajeni, impotriva taxei de prima inmatriculare

Magazin Salajean 6 februarie 2008 0

Parlamentarii salajeni, impotriva taxei de prima inmatricularePDL a depus ieri motiunea simpla Anulati taxa de prima inmatriculare, document care cere anularea taxei auto si restituirea banilor platiti de cetateni, fara ca acestia sa apeleze la procese in instante.

Anulati sau nu taxa de prima inmatriculare?

Potrivit presedintelui PDL, Emil Boc, democrat-liberalii au depus ieri la Camera Deputatilor, motiunea simpla intitulata Anulati taxa de prima inmatriculare. Democrat-liberalii considera ca taxa contravine Tratatului Uniunii Europene, liderii PDL sustinand ca aceasta este mult prea mare in comparatie cu veniturile populatiei, fapt care instituie un tratament preferential. Mai mult, prin depunerea motiunii simple Anulati taxa de prima inmatriculare, PDL atrage atentia asupra faptului ca deja taxa a fost invalidata de justitia romana.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la 1 ianuarie 2007, Guvernul a anuntat de curand ca intentioneaza sa o transforme, printr-o ordonanta de urgenta, in taxa de poluare. Totusi, decizia finala va fi luata dupa consultarile Executivului cu toate partidele parlamentare.

PSD va vota impotriva taxei

Parlamentarii PSD au declarat, in mai multe randuri, ca vor vota impotriva taxei de prima inmatriculare promovata, social-democratii considerand rationamentul actualilor guvernanti ca fiind unul stupid. De exemplu, prim vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, ne marturiseste ca, pana in prezent, nu a participat la vreo intalnire in cadrul partidului, unde sa fi avut loc dezbateri pe marginea motiunii Anulati taxa de prima inmatriculare. Insa, daca i se va cere parerea cu privire la taxa de prima inmatriculare, atunci va vota impotriva acesteia: Personal, sunt impotriva oricarui gen de taxe care nu se justifica. Insa, mai ales, cand vorbim de aceasta taxa, cu siguranta nu voi fi de acord ca ea sa mai afecteze atatia oameni.

Petru Stan, alergic la taxele mari

Conform presedintelui PRM Salaj, senatorul Petru Stan, parlamentarii acestui partid sunt de parere ca taxa auto de prima inmatriculare, la valoarea anuntata de Guvern, este absolut aberanta: Bineinteles ca, in actuala situatie, vom vota motiunea depusa de PDL. Noi suntem pentru a se face dreptate populatiei. In opinia senatorului PRM, taxa de prima inmatriculare este o aiureala, insa nici fara ea nu se poate. In momentul de fata, taxa de prima inmatriculare este o aiureala inventata de Guvern. Cu toate acestea, nu trebuie sa incurajam aducerea de masini vechi in Romania. Insa, tinand cont de faptul ca populatia nu are bani pentru a plati aceasta taxa, consideram ca ea ar trebui sa fie mult mai mica decat cea din prezent. Aici ma refer la un nivel simbolic al taxei de prima inmatriculare, a incheiat Petru Stan.

Frate, frate, da… taxa-i pe bani

Cum era de asteptat, deocamdata, UDMR nu s-a hotarat asupra viitoarei sale pozitii cu privire la votul pe care il vor da pe marginea motiunii Anulati taxa de prima inmatriculare, insa niciodata nu-i prea tarziu… Presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, ne marturiseste ca partidul sau s-a gandit la o formula de calcul a taxei de prima inmatriculare care sa aiba un nivel cel putin respectabil. UDMR nu s-a decis cu privire la un posibil vot pe marginea motiunii. Totusi, noi vom sustine ca taxa de prima inmatriculare sa aiba un nivel mai mic decat cel actual. Taxa actuala este imposibil de suportat de catre toti cetatenii Romaniei, declara Seres Denes. Parlamentarul de Salaj a mai adaugat ca, in cazul in care Guvernul nu va scadea nivelul taxei de prima inmatriculare, UDMR va accepta cu greu acest lucru. Noi vrem un singur lucru: nivelul taxei sa fie mult mai scazut, a conchis Seres Denes.

PNL vrea, dar nu poate

Surprinzator sau nu, preseditele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula, ne declara ca motiunea simpla Anulati taxa de prima inmatriculare, depusa la Parlament de PDL, are toate sansele sa treaca: Pentru ca exista prea mult populism in Romania, inclusiv in Parlament, sunt sanse reale ca motiunea sa treaca. Insa, trebuie sa intelegem ca Guvernul a negociat deja cu Uniunea Europeana pe marginea taxei de prima inmatriculare, pe care ne-a impus-o Comisia Europeana.

Pe de alta parte, Catalin Micula apreciaza ca, in urma viitoarelor discutii care vor avea loc in Parlament pe marginea taxei de prima inmatriculare, Guvernul ar putea reduce considerabil nivelul acesteia. Totusi, Uniunea Europeana ne obliga sa platim o taxa pentru mediu, pe care romanii vor trebui sa o suporte din alta parte, daca nu vor din taxa de prima inmatriculare. In fine, sunt si eu de parere ca taxa ar trebui sa fie mai mica, in conditiile in care ea discrimineaza productia interna de automobile. In acest caz, este evident faptul ca interesul nostru intern trebuie protejat cu orice pret, a incheiat deputatul liberal.

Modificarile aduse taxei auto

Potrivit noilor modificari, valoarea taxei auto va creste chiar si de aproape trei ori in cazul masinilor noi, urmand sa scada proportional cu vechimea, in cazul autovehiculelor cu aceeasi cilindree si incadrate in aceeasi norma de poluare Euro. De exemplu, daca taxa actuala pentru o masina noua cu norma de poluare Euro 4 si cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi este de putin peste 100 de euro, in noua formula pe care Executivul o propune Comisiei, aceasta creste pana la mai mult de 400 de euro. In acelasi timp, ea scade o data cu vechimea masinii, ajungand ca acelasi automobil, dar mai vechi cu doi ani, sa fie taxat cu o suma mai mica cu 15 la suta.

In cazul unei masini noi Euro 4, cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de prima inmatriculare va fi de circa 460 de euro, urmand sa scada progresiv in functie de vechimea masinii. O masina de acelasi tip si cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi va fi inmatriculata pentru o suma ce se apropie de 1.000 de euro. Cele mai noi masini de tip Euro 3, cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi vor fi inmatriculate contra unei sume de aproape 1.000 de euro. Cuantumul scade si in acest caz, in functie de vechimea masinii.

Pe noul sistem de calcul al taxei, cea mai mare valoare a acesteia este de circa 5.500 de euro, fiind valabila in cazul unei masini non-Euro cu cilindree de peste 3.000 de centimetri cubi veche de circa zece ani.

Ultima ora: Nod in papura sau… motive procedurale

Partidul Democrat Liberal nu a reusit sa depuna motiunea simpla impotriva taxei auto la Camera Deputatilor. Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca a restituit documentul grupului parlamentar PDL, din motive procedurale. Bogdan Olteanu a precizat ca, potrivit Regulamentului, motiunile simple se depun in plen, nu la Registratura, asa cum au facut democrat liberalii. Vom reveni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »