Parcul municipal – buda publica

Magazin Salajean 12 aprilie 2010 0

Parcul municipal - buda publica

Nu poti face niciun pas prin Parcul Municipal Zalau fara sa-ti lipesti talpa pantofului de un noroc. Si nu e vorba de vreun trifoi-cu-patru-foi, ci de dejectiile patrupedelor lasate de stapani sa zburde in voie pe spatiul verde. Mai grav este ca animalelor de apartament le cam place nisipul, astfel incat si groapa de nisip din spatiul de joaca pentru copii a devenit o adevarata buda publica pentru catei. Iar daca v-ati inchipuit cumva ca numai in parc e plin de excremente de caine, atunci v-ati inselat. La fel de bine puteti avea norocul, chiar si pe trotuarele din centrul Zalaului, de a calca in mizeria patrupedelor. Si nimeni dintre cei care ar putea face ceva nu misca un deget in acest sens.

Zalauanii care vor sa faca o plimbare prin Parcul Municipal ar trebui sa se limiteze la alei si nicidecum sa se aventureze pe spatiul verde. De multa vreme incoace, parcul a devenit, la propriu, o buda publica pentru caini. Si nimeni nu ia masuri concrete pentru a remedia acest lucru.

Niciun spatiu verde destinat patrupedelor

In loc sa fie un spatiu de relaxare pentru zalauani, pentru copiii mici care vor sa se zburde in spatiul de joaca sau sa culeaga flori pentru coronite, asa cum ne aducem multi aminte ca faceam in copilarie, acum, Parcul Municipal este plin de caini, si mai rau, de excremente de caine. Potrivit unei Hotarari de Consiliu Local, proprietarii animalelor nu au voie sa lase libere animalele in preajma spatiilor de joaca pentru copii din parc. Insa acest lucru nu ii impiedica pe acestia sa-si plimbe patrupedele, mai ales ca in parc nu exista niciun indicator in acest sens. Totusi, chiar daca am vrea sa-i aratam cu degetul pe proprietarii de caini, nici autoritatile locale nu sunt scutite de vina. In municipiu nu exista vreun loc special amenajat pentru ca detinatorii de patrupede sa-si poate scoate la plimbare animalele.

O chestiune de educatie

Chiar daca nu exista un loc anume pentru a-si scoate la aer cainii de apartament, fiecare proprietar de animal ar trebui sa stranga dupa el in mod normal, explica medicul veterinar Florin Ghiurco, care precizeaza ca acest lucru tine de ingrijirea animalului. El considera ca autoritatile trebuie sa recurga la amenzi pentru ca, altfel, oamenii nu vor deveni constienti de acest aspect. La fel se intampla si in cazul sterilizarii cainilor. Foarte multi stapani refuza sa isi sterilizeze animalul si abandoneaza puii pe strada, ceea ce nu face decat sa ridice numarul de caini comunitari. Este o problema de civilizatie si de educatie, dar care tine si de igiena. Oamenii care nu au caini vor sa iasa pe strada intr-un oras curat. Multi insa acuza municipalitatea pentru faptul ca nu exista un spatiul special amenajat pentru plimbarea cainilor. Ar trebui ca Primaria sa faca ceva in acest sens, spune medicul veterinar.

Periculos pentru sanatatea copiilor

Necuratarea mizeriei cainilor de catre detinatorii de animale reprezinta un real pericol pentru sanatatea oamenilor, in special, a copiilor. Ioan A., de 37 de ani, din Zalau, se afla in parc cu copilul in varsta de numai cinci ani, cand ne-a spus, foarte indignat, ca i s-a imbolnavit odrasla de echinococoza – o boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine, cel mai probabil dupa ce s-a jucat in groapa de nisip din spatiul de joaca din parc. Sunt sigur ca a luat boala de aici, din parc, de la groapa de nisip, care a devenit in ultima vreme un WC pentru caini. Nu se poate asa ceva.

In plus, cand vin cu copilul in parc, trebuie sa am grija la caini sa nu cumva sa-l muste. Asa ceva este inacceptabil, ne-a spus acesta. Un altul a mentionat ca este obligatia stapanilor de animale de a strange excrementele cainilor scosi la plimbare. Rusine sa le fie ca nu se sinchisesc sa stranga mizeria dupa cainii lor. Dar la fel de rusinos e ca autoritatile nu fac niciun fel de campanie si nu iau masuri concrete pentru a-i opri pe detinatorii de caini sa-si lase patrupedele libere in parc, ne-a spus Irina G., de 45 de ani, insotita de fetita ei de trei anisori.

Politistul are nevoie de flagrant

Politistii comunitari sunt aceia care pot da amenzi stapanilor de caini ce nu strang dejectiile animalelor. Problema este ca, pentru a putea da o amenda, politistul comunitar trebuie sa ii prinda in flagrant pe stapan si animal, dupa cum explica un agent de politie, care nu a dorit ca numele sa ii fie mentionat. Un sfat de la un cetatean vine in sprijinul flagrantului ce trebuie sa-l organizeze politistii. Ar trebui sa-i amendeze pe proprietarii de caini care ies cu animale la plimbare in parc fara a avea asupra lor fie matura, faras si punga de unica folosinta, fie manusi si pungi de unica folosinta.

E clar, daca le lipsesc aceste lucruri, nu vor strange mizeria dupa animale, ne-a spus Alina V., de 30 de ani. Insa, cum altfel nu se poate, daca vreti sa reclamati un vecin, trebuie sa stiti cam pe la ce ora iese cu cainele la plimbare si sa il chemati pe politistul comunitar din cartier. Acesta il va pandi pe stapan si il va putea amenda doar daca il vede ca nu strange dupa animal. Legea ii obliga pe stapanii de caini sa stranga mizeria pe care o fac animalele pe strada. In caz contrar, amenzile incep de la 100 de lei si pot ajunge la 500 de lei. In Zalau, in medie pe luna sunt aplicate in jur de sapte sanctiuni contraventionale pentru lasarea cainilor nesupravegheati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »