Parcul Central din Zalău va avea pistă de biciclete şi panouri de căţărat

Mihaela Moldovan 9 ianuarie 2013 3
Parcul Central din Zalău va avea pistă de biciclete şi panouri de căţărat

VIDEO

Unul din cele mai mari proiecte pe care le desfăşoară în prezent Primăria Zalău prevede reamenajarea ecologică a Parcului Central, zălăuanii urmând să beneficieze, odată ce llucrările vor fi finalizate, de o zonă de agrement destinată tuturor categoriilor de vârstă. Cel puţin, acestea au fost asigurările date de primarul municipiului, Radu Căpîlnaşiu, şi de directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Zalău, Dorina Opriş, miercuri, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui Radu Căpîlnaşiu, proiectul respectiv face parte din strategia de modernizare a zonei centrale a oraşului. Din valoarea totală a proiectului, de circa 4 milioane de lei, aproximativ 77.000 de lei sunt asiguraţi din bugetul local, iar restul înseamnă finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR).

Directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Zalău, Dorina Opriş, a explicat că parcul va oferi populaţiei, în premieră, o pistă de biciclete, acces wireless, panouri de căţărat, zone cu gazon pentru stat pe iarbă şi zone împrejmuite, destinate proprietarilor de animale. „Reamanajarea va fi una ecologică. Inclusiv elementele de decor vor fi sculpuri în lemn şi piatră, care vor reda motive vegetale specifice Sălajului (conuri de brad, ghinde, flori şi frunze, n.r.)”, a declarat Doina Opriş.

Potrivit directorului tehnic, pista de biciclete va fi una cu circuit închit, cu o lungime de 1,5 kilometri, cuprinderea ei în proiect fiind o urmare a numeroaselor solicitări în acest sens primite din partea populaţiei. „La fel, am avut foarte multe cereri din partea tinerilor de a le crea în oraş o zonă cu panouri de căţărat, astfel că am cuprins în proiect şi acest aspect. Tot pentru ei va fi refăcută zona de skateing. Ambele vor fi luminate cu reflectoare amplasate pe sol şi care vor fi activate de senzori de mişcare, astfel încât economia de curent electric să fie cât mai mare”, a spus Doina Opriş.

Destinat tuturor categoriilor de vârstă

Întrucât se doreşte ca parcul să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă, pentru vârstnici va fi amenajat un spaţiu cu cinci mese de şah. De asemenea, pentru copiii mici şi pentru şcolari va fi creat un spaţiu de joacă şi, ca o noutate, o fântână arteziană cu puncte cardinale şi cu obiecte de design reprezentând Nordul, Sudul, Estul şi Vestul.

Punctele centrale ale Parcului vor fi o cascadă de apă, în trepte, şi amfiteatrul care va fi refăcut în totalitate şi acoperit. „Până acum, amfiteatrul şi scena acestuia erau descoperite, dar vrem ca aici să poată fi desfăşurate evenimente indiferent de anotimp. Din acest motiv, s-a decis acoperirea ansamblului cu o copertină de pânză, iar pentru stabilizarea construcţiei s-a săpat în pământ până la o adâncime de 12 metri”, a explicat directorul Direcţiei tehnice.

Şi crearea celor două zone împrejmuite destinate proprietarilor de animale a fost îndelung solicitată de zălăuani. Drept răspuns, în proiectul administraţiei locale este prevăzută crearea acestor zone şi interzicerea accesului animalelor în restul parcului.

Agrement pe 4,6 hectare

Parcul, care se găseşte în centrul Zalăului, are o suprafaţă totală de 4,6 hectare şi va avea 71 de bănci, 61 de coşuri de gunoi ecologice, o toaletă publică reabilitată şi patru cişmele cu apă potabilă din reţeaua publică a oraşului.

Şantierul a fost deschis în mai 2012, lucrările fiind executate în prezent 60 la sută. Investiţia trebuie finalizată anul viitor, constructorul fiind SC ACI Cluj SA . Administraţia locală zălăuană a făcut demersuri în vederea implementării acestui proiect încă din 2008. Un an mai târziu, Consiliul Local a aprobat documentaţia tehnico-economică şi participarea Municipiului Zalău la proiect, iar în 2010, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a finalizat evaluarea proiectului respectiv, ca în octombrie 2011 să fie aprobată finanţarea prin Programul Operaţional Regional.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. unu 9 ianuarie 2013 at 13:57 - Reply

  FACETI CU PUNCTELE CARDINALE SA STIE CUM SA PLECE DIN TARA ASTA .AJUTA LA ORIENTAREA SPRE MELEAGURI MAI BUNE

 2. unu 9 ianuarie 2013 at 14:00 - Reply

  DAR WC PUBLICE CAND FACETI IN ORAS? ASTA LIPSESTE DIN APROAPE TOATE ORASELE NOASTRE.IN AFARA TARII SANT WC PESTE TOT.ASTA DENOTA CULTURA OAMENI CU MINTE CE CONDUCETI UN ORAS!!!

 3. Anonim 9 ianuarie 2013 at 21:47 - Reply

  Da buda din centrul vechi cand o reparati? Ca sta inundata de pe vremea buna de mult apusa?Si cine se va catara pe panouri? Capalnasiu si consilierii?Ca pe ce bani primesc atat sa faca!

 4. sme 9 ianuarie 2013 at 21:48 - Reply

  Da buda din centrul vechi cand o reparati? Ca sta inundata de pe vremea buna de mult apusa?Si cine se va catara pe panouri? Capalnasiu si consilierii?Ca pe ce bani primesc atat sa faca!

Lasa un Raspuns »