Parcarile Zalaului, de zece ori mai putine decat masinile

Magazin Salajean 30 ianuarie 2008 0

Parcarile Zalaului, de zece ori mai putine decat masinile

Cel mai mare oras al Salajului a intrat in 2008 cu grava problema a spatiilor de parcare insuficiente, autoritatile locale dovedindu-se si in ultimele 12 luni la fel de neputincioase ca in anii precedenti privind cresterea numarului de parcari din oras. Astfel, potrivit lui Remus Stanciu, sef Serviciu Inmatriculari din cadrul Prefecturii Salaj, Zalaul are aproximativ 32.000 de autovehicule inregistrate, din care 25.000 sunt autoturisme. Parcarile, in schimb, sunt de zece ori mai putine, semn mai mult decat evident ca municipiul are o deficienta majora. Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, ne-a declarat ca in oras sunt amenajate, la ora actuala, 2.843 de locuri de parcare, in acest numar fiind incluse si parcarile cu taxa din oras, precum si cele de resedinta (de langa blocuri, n.r.). In Zalau sunt 2.843 de spatii de parcare. Dintre acestea, 1.923 sunt locuri parcare cu plata, iar alte 887 sunt de parcari de resedinta. Amenajarea de spatii noi de parcare este o preocupare constanta a administratiei locale. Incercam sa punem in valoare acele parcari care exista in cartiere, prin amenajarea lor. De asemenea, avem in vedere demolarea acelor copertinelor si constructiilor neautorizate din oras, pentru reorganizarea zonei si cresterea numarului de parcari publice, a spus Manuela Ghiurutan.

Zalaul are si o singura parcare subterana cu plata, privata, dar care are abia 75 de locuri, situata langa sediul central al Raiffeisen Bank, dar, din comoditate – iar aici este doar vina cetatenilor – spatiile ei raman cu preponderenta neocupate.

In aceste conditii, si avand in vedere ca masinile de mare tonaj sunt garate in spatiile detinute de agentii economici, raman 25.000 de autoturisme ce trebuie inghesuite zilnic pe nici macar 3.000 de locuri de parcare.

Un alt paradox este acela ca, desi parcarile nu sunt suficiente, Primaria Zalau are semnat un contract cu o firma privata pentru un serviciu de ridicare a autoturismelor parcate necorespunzator, in locuri care nu sunt amenajate ca parcari. Ridicarea masinilor se petrece mai ales in centrul urbei, unde se gasesc majoritatea institutiilor publice si bancare. Astfel, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau a declarat ca, doar in ianuarie 2008, au fost ridicate 180 de autoturisme parcate necorespunzator pe domeniul public si au fost aplicate amenzi in valoare de 800 de lei, care s-au virat la bugetul de stat. In 2007, si mai multe autoturisme, respectiv 1.203 , au fost ridicate din oras, din aceleasi considerente. Amenzile date anul trecut au fost de 7.500 de lei, dar, dupa cum se vede, nu au nici un efect. Asta din cauza ca zalauanul de rand chiar nu are unde sa-si parcheze masina, odata ce a ajuns cu ea in centrul orasului. Intre promisiuni de mai bine, amenzi si comoditatea de a circula doar cu automobilul, zalauanul ramane prins intr-un cerc vicios ce se numeste trafic urban.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »