Pana in octombrie: Adio medicamente compensate si gratuite!

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Pana in octombrie: Adio medicamente compensate si gratuite!

Nici in septembrie banii destinati, la nivel de judet, medicamentelor compensate si gratuite nu au fost suficienti, astfel ca farmaciile au fost notificate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj sa nu mai elibereze asemenea retete pana la inceputul lunii viitoare. Bolnavii sunt cei care au si de aceasta data cel mai mult de suferit: in cazul in care nu pot astepta data de 1 octombrie, nu au alta solutie decat sa isi cumpere tratamentele de care au nevoie din propriile buzunare.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a anuntat ca fondurile pentru medicamente compensate si gratuite au fost epuizate, luna in curs semanand in aceasta privinta cu cele care au trecut. Presedintele institutiei respective, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca in septembrie, salajenii au consumat medicamente compensate si gratuite in valoare de aproape 3 milioane de lei. Cum la rectificarea bugetara din luna august, Salajului i-au fost alocate la acest capital 4,5 milioane de lei, care trebuie sa acopere doua luni, un calcul simplu arata ca in octombrie salajenii vor avea la dispozitie doar 1,5 milioane de lei, adica jumatate din banii alocati in aceasta luna medicamentelor compensate si gratuite. In aceste conditii, solutia pentru ca lucrurile sa fie echilibrate pana la finalul anului este o noua rectificare bugetara, de toamna, ne-a declarat Claudiu Barsan.

De altfel, acest lucru nu ar fi o premiera pentru sistemul sanitar romanesc. Si in anii trecuti, o rectificare bugetara facuta in ultimul trimestru a salvat de la colaps farmaciile si, implicit, bolnavii care se bazeaza pe aceste tratamente.

In august, din totalul de aproape 16 milioane de lei pe care l-a primit CJAS Salaj dupa rectificarea bugetara, cea mai mare parte de 8,07 milioane de lei a fost destinata medicamentelor compensate si gratuite. Acest lucru era absolut necesar in conditiile in care fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite s-au epuizat foarte repede in ultimele luni. Mai exact, in iulie, ele nu au ajuns decat pentru primele cinci zile, in timp ce in aceasta luna lucrurile s-au agravat, fondurile epuizandu-se in farmacii dupa doar o zi de eliberare a retetelor compensate si gratuite.

Mai sunt bani pentru Programele Nationale

Tot in august, alti 4,87 de milioane de lei au fost destinati Programelor Nationale de Sanatate Diabet si Oncologie, pentru dispozitivele medicale au fost alocati 67.000 de lei, suma de 363.000 de lei a fost primita de CJAS Salaj pentru Serviciul de Ambulanta, iar 127.000 de lei au fost destinati sericiilor Paraclinice. Aceste capitole nu prezinta probleme, ne-a declarat Claudiu Barsan, insa retetele din Programele Nationale de Sanatate se elibereaza dupa noile norme intrate in vigoare in luna in curs si care modifica metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamente.

Mai exact, incepand din aceasta luna, statul deconteaza doar cele mai ieftine medicamente de pe piata. Cum diferenta pana la pretul din farmacii trebuie suportata de pacienti si intrucat aceste tratamente costa chiar si zeci de milioane de lei (lunar, n.r.), oamenii se tem ca nu vor face fata acestor noi cheltuieli care survin dintr-o data in bugetul familiei.

Totusi, ei trebuie sa spuna medicului prescriptor daca vor continua cu aceleasi tratament de pana acum, adica daca isi vor permite medicamente scumpe, sau daca vor cere medicamente generice, cu pretul cel mai mic. Decizia trebuie luata cat mai repede pentru ca ordinul privind aprobarea Listei si preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si a metodologiei de calcul a acestora a intrat in vigoare din 1 septembrie.

Consum mai mic de medicamente

In forma finala a actului normativ care modifica metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda, gratuit, bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate, Ministerul Sanatatii a introdus o mare parte din propunerile si observatiile primite in cele aproximativ doua luni de dezbateri publice. Mai mult, reprezentantii MS sustin ca medicamentele generice au acelasi rezultat ca si medicamentele scumpe, al caror pret este „umflat” de un marketing agresiv. „In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa incurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Conform actului normativ, atunci cand un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, acesta va fi decontat 100 la suta, ca si pina in prezent. In cazul in care pe lista C2, pe langa medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa, conform noilor prevederi, incepand de astazi, toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 20 la suta fata de pretul din farmacie al celui mai ieftin medicament.

Noile reguli vor afecta persoanele care urmeaza tratamente prin programele nationale de diabet, tuberculoza, cancer, transplant, hemofilie sau HIV.

Bolnavii sunt revoltati

Aceste masuri vor da posibilitatea autoritatilor sa sustina financiar in continuare sistemul sanitar, altfel decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronic fiind cu neputinta de realizat. Numai ca, desi autoritatile isi justifica decizia spunand ca ea va aduce o economie de 150 de milioane de lei anual la bugetul de stat, bolnavii simt ca sunt abandonati inca o data si impinsi sa revina la tratamente ieftine, dar mai putin eficiente, care erau folosite ca precadere acum 15 – 20 de ani.

Mai mult, reprezentantii asociatiilor de bolnavi sustin ca ordinul ii dezavantajeaza foarte mult pentru ca nu toti pacientii raspund la medicamentele generice. „Medicul trebuie sa fie suveran in acordarea tratamentului pentru ca el stie cel mai bine la ce medicamente raspunde pacientul. Masura nu este benefica deloc pentru ca pacientii nu raspund la fel la tratamente cu generice. Si, in plus, multe generice nici nu sunt controlate asa cum ar trebui. Din acest motiv, trebuia medicul sa aiba libertate de a recomanda pentru ca bolnavii se supun recomandarilor lui”, a spus Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Conice.

Daca de-o parte sunt strategii financiare, de cealalta ramane disperarea unor oameni care simt ca le ajunge tot mai mult cutitul la os. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat in Lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund unui numar de aproximativ 400 de denumiri comune internationale, iar la nivel national, sunt milioane de bolnavi inclusi in programele nationale de sanatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »