Pana in 29 decembrie: Se interzice comercializarea petardelor

Magazin Salajean 9 decembrie 2008 0

Pana in 29 decembrie: Se interzice comercializarea petardelor

In Salaj exista zeci de kilograme de articole pirotehnice pe care firmele le-au achizitionat inainte de perioada sarbatorilor, iar politistii vor sa se asigure ca acestea nu vor fi puse in vanzare inainte de perioada legala.

Politistii sunt in cautarea celor care vand petarde si pocnitori inainte de perioada legala, pentru ca, potrivit legii, acestea nu se pot comercializa decat in 30 si 31 decembrie. Vor fi efectuate verificari la societatile comerciale despre care politistii stiu ca au achizitionat articole pirotehnice de la societatile importatoare, inclusiv la locurile de depozitare.

Cei care fac comert cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice in aceasta perioada risca inchisoare de la 6 luni la un an.

Politistii spun ca si persoanele fizice vor fi luate la intrebari si, totodata, sanctionate in cazul in care vor folosi petarde sau pocnitori in locuri publice. Scopul actiunii este acela de a preintampina evenimente nefericite, cum au fost in anii precedenti, cand la spital au ajuns zeci de persoane cu arsuri grave cauzate de petarde. Oricum, politistii din cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice, impreuna cu specialisti din cadrul ITM Salaj, desfasoara in aceasta perioada o serie de activitati pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice. In acest sens, vor efectua controale la cele sapte societati comerciale autorizate pentru detinerea si comercializarea articolelor pirotehnice din clasa I, existente pe raza judetului Salaj, precum si pentru identificarea si tragerea la raspundere a celor care detin, comercializeaza sau folosesc ilegal astfel de produse.

Potrivit legii, pentru a putea detine, comercializa, transporta si folosi obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, persoanele juridice au obligatia de a obtine autorizatia eliberata de Inspectoratul Teritorial de Munca si Inspectoratul judetean de politie, pe raza carora isi desfasoara activitatea. Spatiile de comercializare a obiectelor artizanale si de distractie fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice vor fi construite si amenajate pe baza documentatiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de munca, in afara imobilelor de locuit si pot functiona numai dupa obtinerea prealabila a autorizatiei emise in comun de cele doua institutii publice amintite mai sus. In cadrul spatiilor de comercializare a obiectelor artizanale si de distractie fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, ITM va aviza cantitatea care poate fi depozitata in vederea comercializarii. Obiectele artizanale de distractie confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice trebuie sa aiba inscriptionate, in limba romana: denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care pot aparea la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »