Pamantul a inghitit pana si mormintele

Magazin Salajean 9 mai 2007 0

Pamantul a inghitit pana si mormintele

Morminte intoarse pe jumatate, cruci cazute si pamant surpat. Un mal de argila care pare sa se desprinda oricand din loc si sa se prabuseasca peste alte morminte insirate sub el. Din loc in loc, copacii incearca sa tina adunata argila, intr-un efort care s-a dovedit si in anii precedenti disperat. Cam aceasta este situatia cimitirului Horea din Simleu Silvaniei, cimitir pe care localnicii il cunosc ca cimitirul vechi, locul unde aluneca pamantul.

Alunecarile de teren in cimitir au inceput cu destui ani in urma incat situatia sa fie o problema pentru ultimii trei primari ai Simleului. Mormintele surpate, bordurile de ciment rupte, crucile cazute intr-o rana si, peste toate, golurile ivite acolo unde in mod normal ar fi flori, au fost suficiente pentru ca lucrurile sa atraga atentia unui oras intreg. De-a lungul ultimilor ani, autoritatile locale si parohiile din oras au discutat, au facut planuri si au inmultit teoriile despre cum ar putea fi stopate alunecarile de pamant si despre cum situatia ar putea fi adusa la normal. Din pacate, insa, teoria a ramas in mare parte doar teorie si primul an de europeni cu acte in regula gaseste mormintele din cimitirul vechi al Simleului in aceeasi stare jalnica in care le-a adus soarta.

Cei care ar putea indrepta lucrurile – reprezentantii Bisericii si autoritatile locale, ridica din umeri neputincioase si spun ca tot ce s-a putut ce face, a fost facut. In rest, ar mai trebui ca familiile care au pe cineva inmormantat aici sa refaca mormintele si bordurile distruse.

Primul care ne-a spus acest lucru a fost protopopul ortodox al Simleului, Vasile Bosca. Acesta ne-a declarat ca primele discutii despre reabilitarea cimitirului au fost intre primarii anteriori, reprezentantii tuturor parohiilor din oras si reprezentanti ai Centrului Militar din oras, acestia intentionand sa incheie un parteneriat in cadrul caruia sa se efectueze lucrari de stopare a alunecarilor de teren. Discutiile au ramas, insa, fara nici un rezultat concret, iar pamantul a continuat sa se surpe. Protopopul Bosca ne-a mai spus ca, oricum, cultele religioase nu au cum sa se implice mai mult, pentru ca cimitirul nu este teren confesional, ci apartine domeniului public. Daca era teren confesional, am fi putut vorbi cu enoriasii, sa gasim o rezolvare. Dar pentru ca terenul apartine domeniului public, autoritatile locale trebuie sa faca acest lucru, ne-a declarat Vasile Bosca.

Potrivit sursei citate, respectivul cimitir nu mai are locuri libere, singurele persoane care mai sunt inmormantate aici fiind cele care si-au cumparat locuri de veci cu ani in urma. In aceste conditii, exista deja un proiect de amenajare a unui cimitir nou, in alta zona a orasului. Asa vom putea avea si noi un cimitir nou, pentru ca situatia de acum e lamentabila, a spus protopopul.

Despre proiectul prin care intr-o alta zona a Simleului au fost prevazute sase hectare de teren unde sa fie amenajat un cimitir a amintit si primarul Septimiu Turcas. Acesta ne-a declarat ca noul cimitir va fi amenajat mai ales din cauza ca vechiul cimitir nu mai are locuri libere si nici posibilitati de a se extinde. In ceea ce priveste alunecarile de teren, primarul a spus ca au constituit o problema acum cativa ani, dar nu si in prezent, cand pamantul este stabil. Nu s-au mai inregistrat alunecari de teren de cativa ani. S-au facut stabilizari ale terenului, acesta a fost aranjat in terasamente si s-au plantat pomi. Sigur ca ar fi foarte util un studiu geo, care sa ne arate exact stadiul terenului din cimitir, dar deocamdata nu avem posibilitatea de a-l realiza, a spus Septimiu Turcas, adaugand si el ca in cimitir mai exista, intr-adevar, morminte surpate, dar ca acestea ar trebui refacute de familiile carora le apartin.

Ca urmare, in Simleu se va amenaja un cimitir nou pe sase hectare, iar cel vechi va ramane in situatia in care se afla momentan. Mormintele surpate raman in grija familiilor, care vor trebui sa se descurce cum pot. Iar daca nu pot, sa le lase asa cum sunt, ca oricum nu deranjeaza pe nimeni. Totusi, problema care se pune este una de etica si umanitate. In loc de termeni de baraj precum proprietate publica sau confesionala sau de afirmatii ca este plin, cimitirul vechi din Simleu are nevoie, totusi, de investitii. Mai ales pentru ca inseamna locuri de veci si nu un teren forestier.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »