Palincarii salajeni se-mbata cu apa de ploaie

Magazin Salajean 22 februarie 2007 0

Palincarii salajeni se-mbata cu apa de ploaie

Producatorii de tuica pentru consum propriu ar putea fi scutiti de acciza, conform unei propuneri inaintate Ministerului Finantelor de ministrul Agriculturii, Dan Motreanu. Astfel, producatorii ar putea fi scutiti complet de acciza pentru primii 400 litri de produs (tuica, palinca, rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina), ar putea plati o acciza de 50 la suta din valoarea standard pentru pana la 1.000 litri. Pentru peste 1.000 litri, acciza se va plati integral. Propunerile facute ar respecta legislatia comunitara si practicile de taxare din UE, urmarind protectia si incurajarea micilor producatori. De aceste scutiri ar urma sa beneficieze detinatorii de livezi si vii care fac tuica fie la cazanul propriu, fie la cazanele industriale, autorizate. Ministerul Agriculturii a propus si simplificarea procedurilor de autorizare a cazanelor si micilor distilerii detinute de producatori. Se stie ca tuica, palinca si unele rachiuri sunt produse traditionale romanesti recunoscute ca unice in Uniunea Europeana, reprezentand, pentru unele zone, principala sursa de venit pentru micii producatori, cum este cazul si in Salaj. La acest capitol, nu putem decat sa asteptam sa vedem daca propunerea ministrului Motreanu va fi aprobata de colegul sau de partid, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu sau, daca nu cumva, toata povestea ar fi o noua apa de ploaie. Si, daca nu va fi aprobata aceasta propunere, cati salajeni isi vor ascunde cazanul, ca pe vremea lui Ceausescu.

199 de declaratii

Informatiile vehiculate in media nationala mai spun ca, potrivit Codului Fiscal, producatorii platesc, pentru primii 50 litri, acciza la jumatate, ceea ce ar reprezenta circa 6 lei. Vasile Budai, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, ne-a declarat ca detinatorii de cazane de palinca au obligatia, conform reglementarilor in vigoare, sa-si declare cazanul, sa respecte normele de mediu si sa plateasca acciza, la jumatate din acciza standard. Dar, pana saptamana trecuta nici un detinator de cazan din Salaj nu s-a inregistrat la Fisc. Budai ne-a explicat ca, de obicei, oamenii vin sa se inregistreze dupa luna februarie. Anul trecut, cand detinatorii de cazane aveau doar obligatia sa-si declare cazanul, fara sa plateasca acciza, s-au inregistrat 199 de declaratii depuse. Deocamdata este foarte greu de estimat cati detinatori de cazane din Salaj se vor inregistra la Fisc, cu atat mai mult cu cat trebuie sa plateasca acciza.

Garda Financiara asteapta tematica de control

Comisarul sef al Garzii Financiare Salaj, Petru Pop, a declarat ca este adevarat ca la sedinta de bilant, la nivel national, a Garzii Financiare, comisarul general a spus ca aceasta institutie va avea in vizor si micii producatori de palinca. Noi controlam in baza unor tematici. Le asteptam sa apara de la Comisariatul General, a afirmat Petru Pop. Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Nagy-Csutak Ersz

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »