Palinca de Salaj va deveni marca inregistrata la nivel european

Magazin Salajean 10 decembrie 2007 0

Palinca de Salaj va deveni marca inregistrata la nivel european  Doar Asociatia Producatorilor de Palinca Naturala Salaj s-a interesat, pana acum, de protejarea la nivel national si european a denumirii de origine si indicatiei geografice a produsului, ne-a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Luka Petru. Acesta a spus ca in urma solicitarii respective, reprezentantilor Asociatiei i-au fost comunicate actele ce trebuie incluse in dosarul ce va fi inaintat direct la Ministerul Agriculturii.

Presedintele Asociatiei respective, Grigore Ardelean, ne-a declarat ca intocmirea documentatiei merge, insa, destul de greu, dat fiind ca actele ce trebuie prezentate sunt foarte multe. Vrem ca denumirea palincii de Salaj sa fie protejata la nivel national si european. Suntem in stadiul de intocmire a documentatiei. Zilele acestea vom prezenta documentatia la DADR Salaj, pentru ca vrem sa obtinem, mai intai protejarea denumirii produsului la nivel national, iar apoi ne vom ocupa de documentatia necesara pentru protejarea denumirii in spatiul UE, a spus Ardelean. Potrivit acestuia, se mai fac si demersuri ca toate palinciile din Salaj sa fie autorizate ca puncte de lucru, iar Asociatia sa aiba pe viitor activitate lucrativa.

Dosarul trebuie sa cuprinda informatii cu privire la caracteristicile produsului. Astfel, caietul de sarcini va include detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obtinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar si dovada ca produsul este originar din aria geografica delimitata, potrivit regulamentului european din domeniu. Totodata, vor fi mentionate metoda de obtinere a produsului si legatura intre calitatea sau caracteristicile produsului si mediul geografic. Producatorii trebuie sa mai furnizeze Ministerului Agriculturii numarul clientilor (actuali si potentiali) pe fiecare segment al filierei produsului (productie, distributie, comercializare), productia actuala si estimata pentru urmatorii 5 ani, situatia economica si situatia estimata pe 5 ani, harta color de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau granitele stabilite.

Luka Petru ne-a mai spus ca, desi nu au fost alti producatori care sa fie interesati de protejarea denumirii de origine a produsului, acestia s-ar putea sa apara la inceputul anului 2008. Asta – pentru ca in februarie, Ministerul Agriculturii va realiza sesiuni de instruire in fiecare din regiunile de dezvoltare din tara. Salajul este arondat la centrul regional din Satu Mare, la instruire urmand sa participe reprezentanti ai DADR Salaj si producatori din judet.

Reamintim ca solicitarile de inregistrare a denumirii de origine a produsului pot fi depuse de grupuri de producatori (orice asociere, indiferent de forma sau componenta sa juridica, de producatori sau operatori), care trebuie sa faca dovada ca reprezinta producatorii din zona geografica respectiva.

Dupa ce producatorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerul Agriculturii, unde va sta 60 de zile, aceasta perioada fiind de opozitie, adica intervalul in care alti producatori pot contesta cererea. Orice persoana fizica sau juridica, stabilita in Romania, isi poate declara opozitia, trebuind sa demonstreze ca cererea nu respecta legislatia din domeniu sau inregistrarea ar prejudicia existenta unei denumiri omonime (integral sau partial) sau a unei marci de fabrica sau de comert, sau ar prejudicia existenta unor produse aflate legal pe piata de cel putin 5 ani.

Dupa avizul ministerului, documentatia va fi transmisa Comisiei Europene, care va lua o decizie in maxim 12 luni de la primirea solicitarii, pana atunci produsele fiind protejate doar la nivel national.

Protectia pentru o denumire de origine presupune ca produsul nu poate fi obtinut decat in acea arie geografica delimitata, in conformitate cu indicatiile stabilite, in timp ce protectia indicatiei geografice permite productia si in alte regiuni, tot cu respectarea indicatiilor.

Logo-ul national va fi inscris pe produsele cu indicatii geografice sau denumiri de origine protejate national. El reprezinta un dreptunghi colorat in mov, albastru, rosu si portocaliu, concentric unui cerc mov zimtat pe exterior, care seamana cu un soare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »