Padurea Bradet, transformata in parc cu peste 400.000 de euro

Magazin Salajean 9 mai 2008 0

Padurea Bradet, transformata in parc cu peste 400.000 de euro Primaria Zalau a obtinut peste 400.000 de euro pentru transformarea unei paduri in zona de agrement, proiectul fiind cel mai mare din cele 97 depuse prin Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi.

Primarul Zalauui, Radu Capilnasiu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca viitoarea zona de agrement are 19 hectare si ca lucrarile de amenajare vor fi facute cu materiale naturale, ca padurii sa nu ii fie modificata structura. Am obtinut o finantare pe fonduri de mediu de peste 400.000 de euro ca sa putem amenaja Padurea Bradet ca zona de agrement pentru locuitorii Zalaului. Finantarea pe care am reusit sa o atragem pentru acest obiectiv este cea mai mare din cele 97 cate au fost acordate, la nivel national, prin Programul de imbunatatire a calitatii mediului. Populatia municipiului va avea, in curand, la dispozitie un parc-padure de 19 hectare, iar noi vom face toate lucrarile de amenajare a zonei cu materiale naturale, ca sa nu afectam padurea, a spus Radu Capilnasiu.

Potrivit acestuia, peste cursurile de apa din padure se vor amenaja poduri doar din lemn si busteni, tot din busteni urmand sa fie realizate si banci, pe care oamenii sa se poata odihni. De asemenea, spatiile de joaca pentru copii vor avea mobilier specific lucrat din lemn.

Padurea Bradet se afla la intrarea in Zalau dinspre Cluj, iar amenajarea ei ca zona de agrement va spori considerabil metri patrati de spatiu verde aferent fiecarui zalauan. Legislatia in vigoare prevede ca, intr-un municipiu ca Zalaul, sa fie amenajati, pana in 2011, 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. In prezent, avem doar 14 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor, dar acest lucru se va schimba in bine dupa ce va fi amenajata noua zona de agrement, a spus edilul.

Autoritatile locale vor demara, in continuare, licitatia in vederrea desemnarii firmei care sa se ocupe de transformarea Padurii Bradet in parc, lucrarile urmand sa fie finalizate in cursul acestui an.

Incep lucrarile la soseaua de centura

In acelasi cadru, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca reprezentantii firmei SC Kemna Bau Andreae GmbH&Co.KG din Germania (firma cu care a fost semnat contractul pentru realizarea soselei de centura a municipiului) efectueaza, in aceste zile, studiile topografice ale amplasamentului, urmand sa stabileasca si locatia in care va fi deschis santierul. Au inceput pichetarea dinspre E81 si sunt in faza de realizare a contractelor pentru agregate. De asemenea, am inteles ca vor sa amenajaze o statie de betoane cu 5 milioane de euro, pentru a o folosi in perioada lucrarilor. Soseaua de centura a Zalaului va fi realizata cu 9,11 milioane de euro, fara TVA, din care cinci milioane de euro reprezinta fonduri Phare, iar sumele de 1,66 milioane de euro, respectiv 2,44 milioane de euro, sunt finantari de la bugetul central si bugetul local, a declarat primarul.

Potrivit sursei citate, constructorul german a spus ca soseaua va fi finalizata chiar mai repede 18 luni, cate sunt prevazute in contract (2009) si ca, odata realizata, va pune in valoare si Parcul Industrial din municipiu, zona ce a fost prea putin exploatata pana acum.

Varianta de ocolire a orasului Zalau este prima etapa din proiectul de ocolire pe centura a Zalaului (9,7 kilometri) si va face legatura intre DN 1 F Zalau – Simleu Silvaniei si drumul judetean DJ 191 C Aghires

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »