Pacienti, atentie: Consiliul etic va apara drepturile!

Magazin Salajean 8 decembrie 2006 0

Pacienti, atentie: Consiliul etic va apara drepturile!Conducerea Spitalului Judetean Zalau asteapta doar o hartie oficiala din partea Consiliului Judetean, prin care acesta sa nominalizeze un consilier judetean in Consiliul etic al institutiei, pentru ca acest for sa poata fi constituit si sa-si intre in atributii.

Teoretic, acest Consiliu etic ar fi trebuit infiintat in fiecare spital public odata cu publicarea Ordinului 1.209/2006 in Monitorul Oficial (lucru care s-a intamplat in 18 octombrie 2006), dar aspectele birocratice intarzie, ca de obicei, punerea in practica a acestor directive.

In cele din urma, CJS a votat, in sedinta de consiliu, pentru consilierul Marian Claudiu, ca membru in Consiliul etic al Spitalului. In rest, potrivit celor declarate de managerul institutiei, Ioan Muresan, din Consiliul etic vor mai face parte doctorul Augustin Pop, seful Sectiei Dermatovenerice – ca medic cu cel mai inalt grad didactic, care va fi si presedintele Consiliului. Ceilalalti doi membri ai acestui for vor fi Dan Muresan – directorul de ingrijiri din cadrul Spitalului si Sanda Stanca – reprezentantul Autoritatii de Sanatate Publica, respectiv directorul adjunct al acestei institutii.

Teoretic, Consiliul etic are durata de functionare de 3 ani si se intruneste lunar sau ori de cate ori este sesizat de catre un pacient, cadru medical sau orice persoana careia i-au fost incalcate drepturile recunoscute de lege in domeniul asistentei medicale.

Cea mai mare greseala a Consiliului etic ar fi, insa, aceea de confundare cu Colegiul Medicilor – un for creat si existent doar in sprijinul cadrelor medicale. Speram ca acest Consiliu etic isi va respecta atributiunile. Nu cred ca se va confunda cu Colegiul Medicilor. In primul rand, in acest Consiliu avem si alte persoane, care nu sunt medici. Pe de alta parte, dr. Augustin Pop, care va fi presedintele Consiliului, este o persoana cu inalta tinuta morala, a fost de parere Ioan Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »