Pacaliti la o casa de schimb valutar din Zalau

Magazin Salajean 23 februarie 2009 0

Pacaliti la o casa de schimb valutar din Zalau

Zeci de zalauani au fost pacaliti de patronii unei case de schimb valutar din Zalau, printr-o metoda legala, desi nu tocmai ortodoxa, luandu-li-se cota din banii tranzactionati. Astfel, 16 la suta (reprezentand comisionul la cumparare) din valuta clientului intra in buzunarele patronilor casei de schimb valutar.

I s-a intamplat si unei tinere din Zalau, care, saptamana trecuta, miercuri, s-a dus la casa de schimb valutar cu pricina sa schimbe 100 de euro in lei. Atrasa de cursul ceva mai bunicel decat la alte case de schimb, fata a inmanat casierului cei 100 de euro, bani trimisi de parintii plecati la munca in strainatate. Dupa ce i-am dat cei 100 de euro si actul de identitate pentru a inregistra tranzactia, persoana de la casierie mi-a dat sa semnez un document. Doar apoi mi-a dat banii, moment in care am observat ca-mi lipsesc aproximativ 70 de lei fata de cat am calculat eu dupa cursul afisat. Cand am incercat sa-i explic ca nu sunt toti banii, femeia de la casierie mi-a spus de existenta comisionului de 16 procente, ne-a declarat fata pacalita. Pentru ca nu a reusit sa-si recupereze banii, tanara si-a sunat fratele in speranta ca impreuna vor reusi sa recupereze comisionul. Ne-am interesat daca mai sunt altii care au trecut prin aceeasi situatie. Si ni s-a spus ca, inainte de tranzactie, trebuia sa fiu anuntata de casier in privinta comisionului. Cum acest lucru nu s-a intamplat, le-am spus celor de la casa de schimb valutar ca o sa-i reclamam la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC). Am ramas stupefiati cand ni s-a raspuns ca daca eram anuntata de comision nu mai incheiam tranzactia, iar pentru ca am semnat formularul de schimb valutar, putem, linistiti sa mergem sa-i reclamam, ca nu avem nici o dovada, a precizat tanara.

Desi reclamatiile im-potriva casei de schimb valutar curg garla la OJPC Salaj, inspectorii nu pot interveni. Ca urmare a numeroaselor reclamatii inregistrate in ultima luna, avertizam cetatenii sa se informeze, inainte de a efectua tranzactia, de comisioanele practicate, atat la cumparare, cat si la vanzare. Din pacate, nu putem lua masuri impotriva patronilor casei de schimb valutar din Zalau, ne-a comunicat Dorina Rednic, inspector sef adjunct al OJPC Salaj. La semnarea formularului de schimb, clientul a acceptat si urmatoarea prevedere: Declar ca am fost informat atat verbal, cat si in scris asupra cursului de schimb si a comisionului practicat. In momentul in care a semnat acel formular, clientul nu mai poate face nimic. Potrivit Ordinului ANPC nr. 205/2007, ope-ratorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de a-i informa pe con-sumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiuni de cumparare valuta, prin afisare la loc vizibil, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb valutar. Am amendat societatea respectiva cu 3.000 de lei pentru ca au afisat comisionul in partea de jos a panoului, dar apoi s-au conformat normelor in vigoare, ne-a comunicat Dorina Rednic. Astfel, casa de schimb valutar practica in continuare comisionul de 16 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »