Otrava pe pasunile salajenilor

Magazin Salajean 2 august 2007 0

Otrava pe pasunile salajenilorSapte comune din Salaj se confrunta cu o criza a apei potabile pe pasuni, dat fiind ca evaporarile majore cauzate de canicula au dus la cresterea concentratiei de reziduuri chimice daunatoare sanatatii animalelor si oamenilor. Este vorba despre Garbou, Treznea, Nusfalau, Mesesenii de Jos, Crasna, Sag (localitatea Tusa) si localitatea Cristolt.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj, Mircea Martin, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este prima vara in care un areal atat de extins din judet se confrunta cu aceasta problema, in anii trecuti fiind depistate doar cazuri izolate in care reziduuriile toxice (azotiti si azotati) au fost prezente pe pasuni in cantitati sporite din cauza temperaturilor mari.

Cred ca numarul de comune in care a fost depistata aceasta situatie este mare, iar daca ne gandim la zona intinsa pe care o reprezinta in judet, este evident ca trebuie luate masuri de urgenta. In acest sens, am trimis deja adrese primariilor pentru a evita adaparea animalelor din sursele de apa de pe pasuni. De asemenea, am solicitat gasirea cat mai urgenta a unor surse de apa alternative, una din modalitatile sugerate de noi fiind saparea de noi puturi, a spus Mircea Martin.

Potrivit acestuia, concentratia de azotiti si azotati depistata pe pasuni este de cinci ori mai mare decat in mod firesc, reziduurile chimice respective fiind cauzatoare de boli cancerigene pentru animalele care consuma apa din aceste locuri. In cazul in care carnea este consumata de om, reziduurile sunt preluate si retinute de organismul uman, deteriorand grav sistemul imunitar.

Mircea Martin a mai informat ca analizarea probelor preluate de pe pasunile comunelor din Salaj este inca in derulare. Daca se vor gasi concentratii crescute si in alte localitati, DSV Salaj va instiinta autoritatile locale in vederea luarii acelorasi masuri pentru gasirea unor surse alternative de apa pentru animale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »