Ori parcare, ori piata

Magazin Salajean 28 decembrie 2010 0

Ori parcare, ori piata

In zilele premergatoare Craciunului, nestingheriti, cativa comercianti ambulanti vindeau podoabe de brad si instalatii electrice in parcarea de langa Mall. Asta dupa ce cu surle si trambite edilii zalaului au trimis la plimbare toti pietarii, fie in Dumbrava, fie in alte locatii, fie niciunde. Vanzatorii, nu doar ca au ocupat spatii din parcarea publica, dar au profitat de moment, de magia sarbatorilor, si si-au facut bani fara sa detina vreo autorizatie de la factorii responsabili.

Primarul Radu Capilnasiu ne-a declarat, surprins, ca nu s-au dat autorizatii acestor vanzatori ambulanti. Chiar daca sunt pe terenul de la Mall, erau obligati sa solicite autorizatie de functionare de la primarie. Singurii pe care i-am lasat sa stea in acel perimetru cu marfa, sunt comerciantii, asa numitii rusi, care au fost inundati in vara si ne-au rugat sa-i lasam sa-si usuce utilajele. Dar asta a fost demult, si nu le-am dat nici lor autorizatie. Si-au insirat marfa atunci, si asa au ramas pana acum. Saptamana trecuta, am mai avut probleme, nu departe de acest loc, langa Hotelul Porolissum, cu cei care vand covoare.

Ii vom atentiona si pe unii si pe altii sa se retraga, iar daca nu o vor face, ii vom sanctiona. Nu este corect nici fata de cetatenii care au plecat din piata cu marfa, nici fata de administratia locala. In primul rand, acel loc a fost realizat pentru a le fi de folos cetatenilor ca parcare publica. Pe de alta parte, noi am impus pentru aceasta zona un alt timp de comert, nu cel stradal, ambulant, a subliniat prim-edilul municipiului.

Reprezentantii Politiei Comunitare Zalau sustin insa ca nu este de competenta lor verificarea comerciantilor ambulanti care isi desfasoara activitatea pe domeniul privat. In perioada premargatoare sarbatorilor de iarna au fost efectuate controale la comerciantii stradali, respectiv la cei care comercializeaza brazi si diferite produse ornamentale de sezon pe domeniul public. Nu au fost constatate abateri majore.

La un comenciant de brazi am depistat, in 24 decembrie, ca avea autorizatia de la Primarie expirata pentru data respectiva, insa persoana in cauza s-a prezentat intr-o ora cu actele in regula, achitand taxa si pentru acea zi. Un alt comerciant de suporturi de brazi a fost prins in zona Spitalului Judetean de Urgenta Zalau fara niciun fel de documente eliberate de autoritatea locala in acest sens. Respectivul a fost sanctionat cu avertisment, intrerupand imediat comertul. Insa, in privinta comerciantilor aflati in parcarea publica de langa Mall, nu avem competente in efectuarea controlului, a declarat purtatorul de cuvant din cadrul Politiei Comunitare Zalau, Lucian Trif.

Astfel, in timp ce autoritatile locale se scuza in acest caz, amenintand doar cu sanctiuni, altii, cat nimeni nu-i trage la raspundere, isi baga banul in buzunar. Chiar daca este criza, astfel de fapte flagrante nu ar trebui sa treaca neobservat, mai ales ca reduc venitul, acel pic cu pic, la bugetul local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »