Orataniile salajenilor, luate la numarat

Magazin Salajean 1 octombrie 2010 0

Orataniile salajenilor, luate la numaratBunurile fermierilor salajeni vor fi luate la numarat, in cadrul celui de-al doilea Recensamant General Agricol (RGA) de dupa Revolutie. Actiunea va avea loc in intervalul 1 decembrie 2010-31 ianuarie 2011 si are ca scop reactualizarea datelor privind suprafetele agricole existente, efectivele de animale si specii, ale masinilor si echipamentelor agricole, numarul producatorilor agricoli, a metodelor de productie agricola, precum si a dezvoltarii rurale, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj.

Dupa cum ne-a declarat Elena Muresan, directorul Directiei Judetene de Statistica (DJS) Salaj, recensamantul din acest an va antrena 469 de recenzori, fiecaruia revenindu-i intre 180 si 200 de exploatatii, de la care trebuie sa colecteze informatiile necesare in maxim doua luni. Datele vor fi prelucrate la nivel teritorial, in perioada martie-noiembrie 2011, iar la nivel central intre decembrie 2011 si iunie 2012, urmand ca rezultatele finale sa fie disponibile si transmise Eurostat pe 30 iunie 2012. Pana la 31 decembrie 2012, Romania trebuie, de asemenea, sa finalizeze si sa transmita rezultatele anchetei statistice asupra mijloacelor de productie agricole.

Oficialul DADR Salaj a tinut sa-i asigure pe salajenii care vor fi inclusi in acest recensamant de confidentialitatea datelor rezultate in urma interviurilor: Micii proprietari agricoli privesc acest gen de anchete ca intentii ale autoritatilor statului de a modifica regimul de taxe si impozite. Ei trebuie sa inteleaga ca scopul RGA 2010 este acela de a colecta informatii in baza carora sa poata fi fundamentate politici si strategii in domeniul agricol si al dezvoltarii rurale. Ca urmare, este obligatoriu sa furnizeze informatii corecte recenzorilor care le vor trece pragul. Potrivit reprezentantului DJS Salaj, salajenii care impiedica accesul recenzorilor la aceste date statistice, refuza sa ofere informatiile solicitate ori furnizeaza date incomplete sau eronate risca amenzi cuprinse intre 200 si 1.000 de lei.

RGA beneficiaza de un sprijin financiar din partea Comisiei Europene de 4 milioane euro, din care 2,4 milioane euro au fost puse deja la dispozitia Romaniei la sfarsitul anului 2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »