Orasenii vor avea mai multe parcuri peste trei ani

Magazin Salajean 16 iulie 2007 0

Orasenii vor avea mai multe parcuri peste trei aniNoua legislatie de reglementare si administrare a spatiilor verzi din zonele urbane traseaza, printr-o lege cadru, noi sarcini si atributii pentru amenajarea spatiului public, a facut cunoscut Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj in cadrul conferintei de presa de ieri. Se inscriu aici legea privind extinderea spatiilor verzi pe domeniul public, precum si ordonanta privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului. Conform legii, fiecarui locuitor dintr-un anume municipiu din tara trebuie sa ii revina 15 metri patrati de spatiu verde aflat pe domeniul public, si 10 metri patrati in cazul oraselor. Termenul limita de conformare este luna martie 2013, cand va trebui intocmit raportul Romaniei catre UE.

De mentionat ca spatiile verzi de pe terenurile aflate in proprietate privata care nu sunt utilizate in interes public nu fac obiectul legii privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane. Iar cat priveste spatiile verzi aflate in proprietate privata persoanele fizice si juridice care le detin au obligatia de a pastra destinatia acestora si de a respecta legile privind protectia mediului in vigoare.

Situatia spatiilor verzi in Salaj

Conform datelor furnizate de Administratia Domeniului Public Salaj in 2006, fiecarui locuitor al municipiului Zalau ii reveneau 11,07 metri patrati de spatiu verde, in timp ce in Cehu Silvaniei existau 16,65 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Daca cele doua orase mentionate mai sus stau cat de cat bine la acest capitol, situatia se complica cand vine vorba de Simleu Silvaniei, cu doar 0,64 metri patrati de spatiu verde pentru un locuitor, si de Jibou, cu 2,29 metri pentru un locuitor.

Pentru remedierea situatiei, in momentul de fata Simleul are cuprinsa in Planul Urbanistic General, amenajarea parcului Kubik, aflat in proprietate privata.

De mentionat ca, desi Spatiul in discutie e proprietate privata, propriatarul e constrans de lege sa respecte destinatia acestui obiectiv, atat persoanele fizice, cat si cele juridice raspunzand contraventional in caz de neconformitate.

In cazul aducerii de prejudicii aduse resurselor naturale, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului va lua masuri de prevenire si reparatorii si va evalua caracterul prejudiciului.

Fonduri pentru extinderea spatiilor verzi

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va aloca pentru indeplinirea obiectivelor de extindere si amenajare a spatiilor verzi din Romania, numai pentru anul in curs, 8 milioane de euro, suma ce se va repartiza pe baza de proiecte. Obligatia de a intocmi proiecte revine Administratiei Publice Locale, iar criteriile de eligibilitate pe baza carora se vor intocmi proiectele vor fi publicate pe site-ul Ministerului. Proiectele eligibile vor demara la 1 octombrie 2007 si este prevazut sa se deruleze pe parcursul a 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »