Orasele salajene – recucerite de maidanezi

Magazin Salajean 31 martie 2008 0

Orasele salajene - recucerite de maidaneziLa inceput de primavara 2008, strazile din orasele Salajului au fost cucerite, inca o data, de cainii comunitari. Ii poti gasi langa punctele de colectare a gunoiului, langa blocuri sau circuland printre masini, in plin bulevard, situatie care se sfarseste tragic, de cele mai multe ori, cu animale moarte pe carosabil. Intre fundatiile pentru protectia animalelor si echipele firmelor de ecarisaj, maidanezii raman o prezenta obisnuita la fiecare colt de strada.

Luate pe rand, fiecare din orasele salajene are o intreaga telenovela cu patrupezii comunitari. In Zalau, spre exemplu, in primele trei luni ale acestui au fost ridicati de pe strazi 178 de caini , ne-a declarat Viorel Panican, administrator al Serviciului de gestionare a cainilor comunitari in municipiu. Odata luati din cartiere, maidanezii ajung intr-un adapost ce tine de gospodarirea comunala a domeniului public al municipiului. Aici, maidanezii sunt deparazitati si tinuti o saptamana, timp in care iubitorii de animale ii pot adopta contra sumei de 17,20 de lei. Avem, in prezent, noua caini in adapost, dintre care trei au fost diagnosticati cu afectiuni incurabile si vor trebui eutanasiati, dupa care se va contacta SC Protan SA Dej, pentru a-i lua pentru incinerare, a spus Panican. Potrivit acestuia, cainii care nu isi gasesc familii adoptive nu vor fi eutanasiati, asa cum se proceda pana acum, ci vor fi pastrati in adapost, aceasta masura fiind impusa prin noile modificari legislative in domeniu.

Daca reprezentantii fundatiilor pentru protectia acestor animale pot respira usurati, echipele de Ecarisaj vad in noua legislatie o reala bariera in ceea ce priveste protejarea populatiei impotriva maidanezilor. Cat timp serviciile de ecarisaj sunt obligate sa tina cainii in adapost pe perioada nedeterminata, acestea ajung sa se confrunte cu cheltuieli mari, care, fireste, sunt suportate din bugetul local. Iar cum acest buget platit din banul public nu poate da pentru intretinerea fiecarui caine comunitar cate 172 de lei saptamanal, echipajele de ecarisaj nu mai actioneaza decat pentru capturarea maidanezilor agresivi, pentru care se primesc reclamatii de la cetateni. In rest, pace si voie buna in lumea canina, dar vagaboanda, din Zalau.

Un alt aspect cu care se confrunta serviciul respectiv este lipsa de familii adoptive pentru cainii adunati de pe strazi. Desi taxa de adoptie pe care o practicam este mica, de doar 17,2 lei fata de 172 de lei – cat reprezinta costul de a tine un caine in adapost o saptamana, nu avem adoptii, a spus Viorel Panican. In plus, acesta a semnalat o inmultire a pisicilor fara stapan, care nu pot fi prinse, din cauza ca serviciul nu este dotat cu echipamente specifice pentru capturarea micilor feline.

Capturari in forta la Cehu Silvaniei

Nici in celelalte trei orase ale Salajului lucrurile nu stau mai bine, autoritatile administratiei locale fiind obligate sa incheie contracte cu firme specializate in capturarea maidanezilor. Situatia pare sa se inrautateasca, insa, de la un la altul, in ciuda fondurilor din bugetul local care sustin curatarea cartierelor de caini vagabonzi. Asta pentru ca, potrivit primarilor, maidanezii sunt adusi in orase din alte judete, fiecare transport buclucas eliberand pe strazi zeci de caini fara stapan.

Cei mai inversunati impotriva maidanezilor sunt cei din Primaria Cehu Silvaniei, care, satui de patrupezii de la fiecare colt de bloc, au incheiat un contract cu SC Rozimpex SA Baia Mare pentru ca animalele sa fie ridicate din oras. Prima actiune menita sa puna capat situatiei a avut loc saptamana trecuta, cand echipele societatii respective au luat cainii fara stapan gasiti pe domeniul public. Locuitorii din Cehu Silvaniei pot sta linistiti, nu le va ridica nimeni cainii din curti. Totusi, problema animalelor fara stapan trebuie solutionata, si speram ca firma din Baia Mare sa reuseasca acest lucru, ne-a declarat primarul Vasile Cuceu.

Muscaturi fara stapan

Pe langa disconfortul creat in cartiere, animalele fara stapan ajung sa muste cetatenii, in medie, trei-patru cazuri de acest gen ajungand saptamanal la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj din Zalau. Potrivit purtatorului de cuvant al unitatii spitalicesti respective, Codruta Puscas, pana acum, nici o saptamana din acest an nu a trecut fara ca medicii de la UPU sa aiba in atentie asemenea pacienti. In ceea ce priveste tratamentul antirabic, care se aplica obligatoriu persoanelor muscate de animale, acesta trebuie efectuat timp de 28 de zile (in medie), dar poate ajunge si pana la trei luni, iar costul se ridica la peste 200 de de lei pe tratament.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »