Opt suflete salvate din calea viiturii

Magazin Salajean 5 august 2010 0

Opt suflete salvate din calea viiturii

Inundatiile continua sa loveasca judetul Salaj. De aceasta data, napastuiti de soarta au fost localnicii din Chiesd si Somes Odorhei, unde, din cauza ploilor abundente, au fost inundate peste 300 de gospodarii, au fost colmatate zeci de fantani, iar culturile oamenilor au fost puse la pamant de viiturile care au maturat, marti seara, localitatile. Tot din cauza furiei apelor, opt persoane au trebuit evacuate din locuinte.

Furtuna ce a lovit localitatea Chiesd, marti noaptea, a cauzat nenumarate pagube satenilor. Primarul comunei, Ioan Catana, ne-a spus ca peste 160 de locuinte au fost afectate de inundatii. A plouat torential in noaptea de marti spre miercuri, apele stranse de pe versanti revarsandu-se in gospodariile localnicilor. Cei mai afectati au fost satenii din vale, a caror gospodarii au fost invadate de apele ce alocuri au atins si un metru si jumatate. De asemenea, au fost inundate si scoala si gradinita, unde apa a trecut de mai bine de jumatate de metru. Toata noaptea am lucrat cu oamenii din localitate si cu ajutorul pompierilor pentru scoaterea apei din beciurile si curtile afectate de viitura, a declarat primarul comunei Chiesd.

Potrivit sursei citate, din cauza furtunii si a precipitatiilor insemnate cantitativ, mare parte din culturile satenilor au fost distruse. Toata munca depusa de localnici in gradinile si pe terenurile agricole s-a dus pe apa sambetei, dupa ce culturile au fost inecate de ape. Pagubele produse de inundatii au fost la un pas sa numere si victime omenesti, dupa ce o familie cu trei copii, dar si alte trei persoane din localitate au fost surprinse de viitura.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, precipitatiile au afectat localitatea Chiesd, unde au fost inundate 40 de case de locuit, anexele si curtile a 120 de gospodarii si 65 de hectare de pasuni si fanete. De asemenea, 1,5 kilometri din drumul judetean 108 F, catre Baia Mare, si 15,5 kilometri de ulite au fost spalati de ape, sase kilometri de ulite afectate si 160 de fantani colmatate. Astfel ca, in cursul serii de marti, pentru o scurta perioada de timp a fost restrictionata circulatia in zona drumurilor afectate.

Si localitatea Somes Odorhei a fost afectata de inundatii. Potrivit primarului comunei, Grigore Berinde, aproximativ 15 gospodarii (curti si beciuri) au fost inundate in urma viiturii care a lovit satul. De asemenea, zece fantani au fost afectate de inundatii, mai multe poduri au fost rupte, in timp ce doua drumuri au fost distruse de ape.

Din informatiile purtatorului de cuvant al Institutiei Prefectului judetului Salaj, Sebastian Olaru, cantitatea maxima de precipitatii inregistrata la posturile pluviometrice (pp) din judet in ultimele 24 de ore a fost de 37,5 litru/metru patrat la pp Romanasi. Printre masurile intreprinse se numara monitorizarea permanenta a situatiei din zona afectata, avertizarea populatiei si convocarea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Chiesd, in vederea luarii masurilor necesare pentru gestionarea situatiei create, a mentionat Sebastian Olaru. De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru remedierea situatiei din zona, participand la evacuarea, pentru o scurta perioada, a populatiei din zona afectata de inundatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »