Olandezii ne invata sa intocmim proiecte europene

Magazin Salajean 12 martie 2007 0

Olandezii ne invata sa intocmim proiecte europene

Un al doilea modul de training din programul de finantare Logo East s-a desfasurat, in cursul saptamanii trecute, la Consiliul Judetean Salaj, cu participarea unei delegatii din Olanda, formata din primarul municipalitatii Aalten – Bert Berghoef, expertul in asistenta sociala si in evaluarea asistatilor – Jenny Rigter, expertul in dezvoltare regionala si in administrarea fondurilor europene – Wietze Hermanns, expertul in dezvoltare locala – Baiba Hermanns, expertul in dezvoltare economica – Theo te Linde, directorul departamentului de asistenta sociala din cadrul Primariei Aalten – Luuk Boessenkool si din Jan Ebbers – membru al echipei de proiect.

Reamintim faptul ca este vorba de proiectul Dezvoltarea unui sistem de asistenta sociala si de ingrijire eficient in mediul rural romanesc, prin intermediul parteneriatului public-privat, derulat in cadrul parteneriatului dintre Primaria Aalten Olanda, care este aplicantul proiectului, Consiliul Judetean Salaj, Primaria Swidnik Polonia si finantat prin Logo East – program finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda. Acest program are ca scop sustinerea Asociatiei Municipalitatilor din Olanda in preocuparile acesteia de a contribui la imbunatatirea capacitatii autoritatilor locale de a absorbi fondurile UE si de a se reforma in conformitate cu dinamica globalizarii.

Un prim modul de trainig din cadrul programului Logo East a fost deja efectuat in perioada 2-9 decembrie 2006, in Olanda.

Dincolo de toate amanuntele oficiale, scopul proiectului este de fapt acela de a pregati, la nivelul Consiliului Judetean Salaj, o echipa de persoane care sa fie capabile in domeniul planificarii strategice si al absorbtiei fondurilor europene.

Intrebat direct despre timpul de care vor avea nevoie cei din Salaj sa invete sa scrie un proiect, primarul din Aalten a raspuns sincer Doar Dumnezeu stie.

Pe de alta parte, presedintele CJS, Tiberiu Marc, a fost de parere ca colegii nostri invata foarte repede procedurile intocmirii unui proiect pentru absorbtia fondurilor UE dar Dumnezeu stie cat ii vom putea tine aici (la Consiliul Judetean – n.r.), dupa ce vor invata sa faca aceste proiecte.

Prin vizitele reciproce ale delegatiilor in Olanda, Polonia si Romania, se asteapta concretizarea unei relatii de infratire intre Consiliul Judetean Salaj, Primaria Aalten si Primaria Swidnik, formarea unui nucleu de management de proiect modern, european, capabil sa puna bazele planificarii strategice, inclusiv in domeniul asistentei sociale si formarea unei echipe instruite, capabile sa comunice cu persoanele cu dizabilitati si cu alte categorii de persoane, beneficiare ale sistemului de asistenta sociala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »