Oierii salajeni

Magazin Salajean 1 aprilie 2008 0

Oierii salajeni Investitia legata de abatorul de ovine de la Hereclean starneste tot mai multe discutii si inflameaza spiritele in randul celor 64 de crescatori de ovine din cadrul Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO). Dupa cum scriam si in editia de ieri a ziarului, Adunarea Generala a CATO convocata duminica a stabilit, prin vot, alegerea unei conduceri a cooperativei, locul fostului presedinte Dumitru Ardelean fiind luat de Viorel Istoan, fost vicepresedinte.

Daca doriti sa revedeti (sau recititi)

O parte a crescatorilor de ovine din cadrul Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO) au convocat duminica Adunarea Generala cu scopul de a face modificarea Consiliului de Administratie. Motivul principal invocat a fost conducerea defectuoasa a Cooperativei de catre vechiul Consiliu, in frunte cu presedintele Dumitru Ardelean, materializata in primul rand prin nefinalizarea abatorului de ovine de la Hereclean. Am dorit alegerea unei noi conduceri pentru ca presedintele de pana acum, Dumitru Ardelean, a facut totul de capul lui. A cheltuit 45 de miliarde de lei fara a da socoteala nimanui. Cooperativa a ajuns fara un leu in cont, iar abatorul din Hereclean e construit doar in proportie de 30 la suta, desi ar fi trebuit sa fie gata pana acum, declara duminica Viorel Istoan. Ca urmare, membrii CATO prezenti au hotarat alegerea unui nou Consiliu de Administratie, in fruntea caruia a fost ales chiar Viorel Istoan. Modificarile au fost deja inregistrate, ieri dimineata, la Registrul Comertului.

Vinovatul…fara vina

Prezent ieri la redactie, recent schimbatul presedinte, Dumitru Ardelean, contesta totul: de la legitimitatea Adunarii Generale, inclusiv a modificarilor votate de catre membri, si pana la cele declarate duminica de actualul presedinte, Istoan Viorel.

Tot ce am cheltuit este inregistrat in contabilitatea cooperative si se regaseste in investitiile facute: cladiri, masini, utilaje. Problema cu abatorul de la Hereclean este una artificiala, este o manipulare in primul rand din partea lui Istoan si a sustinatorilor sai, printre care se numara si Ioan Bujita, ne-a declarat ieri Dumitru Ardelean. Acesta a mai afirmat ca lucrarile la abator au fost ingreunate de pozitia Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Salaj, legata de aceasta investitie. Consider ca DSV nu si-a facut treaba. A trebuit sa vina cineva de la Autoritatea Nationala pentru a debloca lucrurile, insa tot am pierdut cateva luni, a subliniat sursa citata. Conform lui Ardelean, abatorul este finalizat in acest moment in proportie de 80 la suta si nu 30 la suta, asa cum aprecia contestatarul sau. Asteptam in aceste zile sa ne intre prima transa de bani de la SAPARD si recuperarea TVA, pentru a termina lucrarile. Daca e sa fie un alt presedinte, eu m-as bucura ca cineva sa termine abatorul. Eu sunt mandru de ce am facut pana acum si consider ca am fost cinstit si corect cu toata lumea^, a concluzionat Dumitru Ardelean. De cealalta parte, noul presedinte apreciaza: Banii au fost cheltuiti 80 la suta, dar lucrarile nu au fost facute nici 30 la suta. Referitor la noul Consiliul de Administratie, consider ca suntem constituiti legal si statutar. Noua conducere isi doreste o mai buna transparenta, la fiecare intalnire a noastra membrii CATO urmand sa fie invitati pe teren, pentru a vedea stadiul lucrarilor.

Fara alte comentarii, legate de cine este mai presedinte ca celalalt in fruntea Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn, speram doar ca investitia de la Hereclean sa nu esueze din cauza unor orgolii sau interese financiare dubioase. De oricare parte ar fi ele. Remintim faptul ca abatorul de ovine de la Hereclean ar urma sa fie cel mai mare din aceasta parte a tarii, fiind vorba de un proiect in valoare de 2,2 milioane de euro, din care 50 la suta finantare din fonduri SAPARD, iar restul din contributia proprie a crescatorilor de ovine si din credite bancare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »