Oficial! Groapa de gunoi de la Simleu nu este poluata

Magazin Salajean 26 ianuarie 2011 0

Oficial! Groapa de gunoi de la Simleu nu este poluata

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Timisoara, unde au fost trimise spre analiza probe de sol de la groapa de gunoi a orasului, dupa ce au existat sesizari ca in zona ar exista o posibila poluare, a comunicat ca deseurile din sol sunt nepericuloase si nereactive, putand fi folosite pentru taluzarea deponiei.

Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, ne-a declarat ca asteapta si rezultatul expertizei facute si de al doilea laborator acreditat, din Bucuresti, rezultat ce trebuie sa soseasca saptamana viitoare, cel tarziu. „Am primit deocamdata doar unul din rezultate, este vorba de rezultatul obtinut de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Timisoara care a analizat probe de sol prelevate de la groapa de gunoi a orasului Simleu Silvaniei, dupa ce a existat o sesizare la Comisariatul Garzii de Mediu Salaj ca in zona ar exista o posibila poluare. Conform rezultatului care ne-a fost comunicat, levigatele tuturor probelor se incadreaza in valori limita pentru deseuri nepericuloase granulare. Deseurile au un continut de substante organice mai mic de 5 la suta si un PH mai mare de 6 la suta. Ca urmare, deseurile sunt stabile, nereactive si pot fi acceptate in groapa de gunoi ca strat de acoperire”,a declarat primarul.

Potrivit sursei citate, rezultatul este cu atat mai important cu cat prelevarea probelor de sol in vederea analizarii s-a facut in conditii de deplina siguranta si in prezenta comisarilor din cadrul Comisariatului Garzii de Mediu Salaj. „Probele de sol au fost prelevate de la firma din Bihor care emite buletinele de analiza pentru fiecare masina de pamant adusa de la Suplacu de Barcau la groapa de gunoi, in prezenta comisarilor Garzii de Mediu. Au fost sigilate si predate firmei de curierat in prezenta acestora, astfel incat sa nu existe alte dubii si suspiciuni. In aceste conditii, cred ca rezultatul care ne-a fost comunicat este cu atat mai important si trebuie sa se tina seama de el. Le-as sugera celor care nu au ce lucra sa se apuce sa faca lucruri utile pentru societate”, a declarat Septimiu Turcas.

Acesta a reamintit ca „pamantul adus de la Suplacu de Barcau are buletine de analiza pentru fiecare transport” si ca autoritatile locale din Simleu Silvaniei nu si-ar permite luxul de a face experimente si ilegalitati. Turcas a declarat ca, pana in prezent, au fost aduse aproximativ 700 de masini de pamant de la Suplacu de Barcau, dar nu din zona sondelor petroliere, pamant care este utilizat la retalizarea gropii de gunoi. Peste acest strat initial de sol, va trebui asternut un al doilea, din alt tip de pamant, care sa fie insamantat cu iarba, a explicat primarul. „Acest pamant care este adus de la Suplacu de Barcau este adus gratuit, Primaria Simleu Silvaniei beneficiaza de el fara sa fie implicata financiar. Daca tot avem posibilitatea sa il folosim gratuit si daca avem buletine de analiza pentru el, era culmea sa zicem ca nu il vrem si sa cumparam din alta parte”, a spus Turcas.

Primarul a mai adaugat ca, odata ce va primi si rezultatul analizelor trimise la un laborator acreditat din Bucuresti, va face publice informatiile si va oferi si alte detalii legate „de acest scandal creat gratuit”.

Sesizari despre o posibila poluare

Probele de sol de la groapa de gunoi a orasului Simleu Silvaniei au fost prelevate si trimise spre expertiza, la doua laboratoare din Timisoara si Bucuresti, dupa ce Comisariatul Garzii de Mediu Salaj a fost sesizat de liderul PNL Simleu Silvaniei ca in zona ar exista o posibila poluare.

Potrivit sesizarii facute de liderul PNL Simleu Silvaniei, Ovidiu Jurcau, posibila poluare ar fi cauzata de pamantul cu care se taluzeaza groapa de gunoi, in vederea inchiderii, si care este adus de la Suplacu de Barcau, fiind „deseu petrolier pur”, in cantitate totala de aproximativ 20.000 de tone.

Jurcau a spus ca situatia este cu atat mai grava cu cat in vecinatatea gropii de gunoi se afla o arie naturala protejata prin lege, si anume Balta Cehei, dar si raul Crasna. In plus, liderul PNL Simleu Silvaniei a declarat ca a recoltat el insusi probe de sol si le-a trimis spre analiza unui laborator din Targu Mures si ca, daca se confirma sesizarea lui, „atunci valoarea normala a concentratiei de produse petroliere in sol este depasita de 500 de ori, iar valoarea de urgenta ce confirma un accident ecologic este depasita de 25 de ori”.

Groapa de gunoi a orasului Simleu Silvaniei se afla in vecinatatea raului Crasna si in apropierea Baltii Cehei, zona declarata rezervatie naturala si care adaposteste specii de pasari acvatice protejate prin Conventii Internationale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »