Oferte modeste in Salaj pentru somerii cu facultate

Magazin Salajean 10 august 2011 0

Oferte modeste in Salaj pentru somerii cu facultate

Puterea economica si asezarea geografica a Salajului constituie doi factori importanti care influenteaza in mod direct ponderea somerilor cu studii superioare in totalul numarului persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca din judet. Salajul, conform unor analize realizate de Econtext bazate pe datele de la finele lunii aprilie, se situa pe locul 28 in tara, cu 296 de someri cu studii superioare (din 6.792), avand un procent de 4,4 la suta.

Capitala detinea cei mai multi someri cu diploma universitara, respectiv, 4.150 (19,2 la suta di total), fiind urmata de judetele Timis, cu 1.026 (14,8 la suta) si Cluj, cu 1.124 (8,7 la suta). Pe ultimele locuri, potrivit aceluiasi clasament, se aflau judetele Buzau, cu 390 de someri cu studii superioare (2,4 la suta), Ialomita, cu 198 de someri cu studii superioare (2,4 la suta) si Teleorman, cu 278 (1,7 la suta). Pe pozitii apropiate Salajului s-au situat judetele Bacau, Olt si Satu Mare (cu 4,6 la suta), Suceava (cu 4,4 la suta), Dolj si Mures (cu 4,2 la suta).

Judetele invecinate sunt mai tentante

Salajul este cel mai dezavantajat judet din Regiunea de Nord-Vest in ce priveste rata somajului si numarul de absolventi cu pregatire superioara. Forta de munca cu studii superioare a fost absorbita in ultimii ani de unitati economice situate in judetele vecine, Cluj, Bihor, Satu Mare sau chiar Bistrita Nasaud. Investitorii si-au dezvoltat afacerile lor in aceste zone fie pentru ca erau judete situate pe granita tarii, fie pentru puterea economica ridicata a judetului respectiv. Cum oferta de pe piata muncii salajeana este destul de modesta, doar doua companii multinationale si cateva intreprinderi mici si mijlocii au disponibile joburi pentru somerii absolventi, foarte multi salajeni cu diplome universitare opteaza sa lucreze in afara judetului.

Absolventi multi, joburi putine

Numarul mare de someri cu studii superioare este cauzat de doi factori care se regasesc si in alte judete. In primul rand, locurile de munca sunt oferite de angajatori, nu de AJOFM, care este doar intermediar. Antreprenorii sunt interesati sa angajeze salariati in functie de specificul si cerintele postului. Pe de alta parte, Salajul, asemeni altor judete din tara, are si el institutii de invatamant superior, de stat si particulare, ceea ce face care mana de lucru cu pregatire superioara sa fie cu mult peste cerintele pietei. Cu ani in urma, cand in judet nu existau institutii de invatamant superior, tinerii urmau cursurile facultatilor in diferite centre universitare din tara, si mare parte dintre acestia isi gaseau un loc de munca in localitatea in care absolveau scoala.

In prezent, ne confruntam cu o necorelare a numarului de absolventi fata de oferta locurilor de munca destinate acestora. Locul pe care il ocupa Salajul in ierarhia realizata de Econtext nu este unul rusinos tinand cont de rata somajului. E drept ca la finele lunii iulie in judetul Salaj ponderea somerilor cu studii superioare din totalul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca era de 5,43 la suta, valoare care ar putea creste in cursul lunii august si septembrie, cand mai sunt asteptati sa intre in evidentele agentiei cei care nu au reusit sa se angajeze in intervalul de 60 de zile de la absolvire. AJOFM vine in sprijinul somerilor cu studii superioare, nu doar prin aceea ca intermediaza locurile de munca vacante, in acest sens agentia pregateste o bursa generala a locurilor de munca pentru absolventii cu studii superioare si studii medii in luna septembrie. Dar se si implica in suplimentarea fondurilor pentru subventionarea locurilor de munca pentru absolventii de studii superioare, a aratat Romeo Sarca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »