Ofensa publica adusa simbolurilor religioase, interzise de lege

Magazin Salajean 10 ianuarie 2007 0

Ofensa publica adusa simbolurilor religioase, interzise de legeUn eveniment extrem de important, cel putin in opinia mea, a avut loc recent, si anume promulgarea de catre Presedintele Romaniei a Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, Legea 489/2006. Evident, in mass-media de la Bucuresti au existat deja numeroase luari de pozitie, dar parca mai in surdina decat de alte dati (poate si pentru ca a existat in Parlament un consens general in favoarea acestei legi) . De la laude si recunoasterea faptului ca era cazul, din 1948, sa apara o lege care sa reglementeze acest domeniu, pana la critici si amenintari cu procese la CEDO. Pentru cititorii cotidianului Magazin Salajean am pregatit un dosar (succint, poate prea succint – celor interesati le recomand in primul rand sa citeasca legea cu pricina) al acestui subiect.

Articolul 13, cu ghinion

20 de organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale considera, conform a ceea ce scrie in presa centrala, ca legea amintita mai sus incalca dreptul la exprimare al individului si vor ataca actul normativ la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a anuntat ca va incepe demersuri si in instantele romanesti si in cele europene. Articolul 13, care interzice orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa si ofensa publica adusa simbolurilor religioase, ar reprezenta marul discordiei intre legiuitori si asociatiile religioase cu pricina. Aplicarea stricta a acestei prevederi ar putea aduce atingere libertatii de exprimare, actele artistice putand fi asimilate defaimarii si ofensei, iar, de exemplu, carti precum Codul lui Da Vinci sau piesa Evanghelistii ar putea fi interzise. Presedintia, prin consilierul Bogdan Tataru Cazaban, a sustinut ca legea nu implica nici o cenzura, nu incalca nici un drept si, mai ales, nu impune nici o pedeapsa. Dimpotriva, a mai sustinut Presedintia, legea a fost elaborata in conformitate cu prevederile Constitutiei, care garanteaza libertatea de constiinta.

Ce spune celebrul, deja, articol 13, din Legea nr. 489/2006 :

(1) Raporturile dintre culte, precum si cele dintre asociatii si grupuri religioase se desfasoara pe baza intelegerii si a respectului reciproc.

(2) In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

(3) Impiedicarea sau tulburarea libertatii de exercitare a unei activitati religioase, care se desfasoara potrivit legii, se pedepseste conform dispozitiilor legii penale.

Puncte de vedere

* Noua Inchizitie , editorial de Cristian Pirvulescu, in Romania Libera din 6 ianuarie 2007: Noua Inchizitie e printre noi. Nu mai e, ca prima, un tribunal dispunand de o jurisdictie speciala, dar, doar ca abordare etico-religioasa, speculand contextul si utilizand propaganda, e la fel de hotarata sa pronunte judecati privind abaterea de la dogma a celor suspectati de erezie. (

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »