Oamenii strazii refuza ajutorul autoritatilor

Magazin Salajean 9 ianuarie 2008 0

Oamenii strazii refuza ajutorul autoritatilorIn plin ger al Bobotezei, Zalaul mai are inca oameni fara locuinta, pentru care ziua inseamna cautarea unui loc calduros pe langa canalele cu apa calda sau unele scari de bloc unde sa se adaposteasca macar pentru cateva ore. O parte dintre aceste persoane locuiesc pe timpul noptii in Adapostul pe care autoritatile administratiei l-au deschis acum aproximativ 3 ani, in cartierul Simion Barnutiu. Desi au paturi calde noaptea, pentru acesti oameni ziua trece extrem de incet si se masoara mai ales in grade Celsius. ^Nu am unde sta, asa ca stau pe strazi toata ziua. Intru in cate-o scara de bloc, din cand in cand, dar acum am gasit canalul asta, care e cald^, ne spune Ionut, de 27 de ani, pe care l-am gasit in cartierul Bradet. Mai are trei prieteni cu el, din care doi spun ca seara merg la Adapost, unde ^e bine, ca primesc si mancare si e cald^. In prezent, la Adapost, sunt cazate 19 persoane, dar ar mai fi loc pentru alte sase, unitatea avand o capacitate de 25 de paturi.

Alti peste 15 tineri si adolescenti se adapostesc in zona Perla. Pasajul din vecinatatea statiei de autobus a devenit, inca din primavara, resedinta acestor tineri fara locuinta. In evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Salaj aceste persoane figureaza ca avand domiciliul in alte localitati, ajungand in Zalau dupa ce au primit asistenta sociala in centrele de plasament de aici. Potrivit Violetei Milas, directorul DGASPC Salaj, tinerilor le-a fost oferit ajutor la gasirea unui loc de munca si a unui adapost chiar si dupa ce au depasit varsta la care pot fi inclusi in sistemul de protectie sociala. Din pacate, tinerii au parasit locurile de munca si caminele gasite si au revenit in strada, sustinand ca nu se pot adapta regulamentelor si organizarii pe care trebuia sa le respecte in mediile in care au fost inclusi.

Acesta a fost, de altfel, si unul din motivele pentru care tinerii continua sa stea in frig, chiar daca in Adapostul de Noapte din municipiu s-ar putea gasi loc si pentru ei. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, ulterior anchetelor sociale derulate pe parcursul anului 2007, persoanelor fara domiciliu, care dormeau afara, li s-a propus cazarea in Adapost, dar ^au refuzat, motivand ca acolo exista reguli pe care ei nu sunt dispusi sa le respecte^.

Dorina Babos, director executiv al Directiei de Asistenta Sociala Comunitara din cadrul Primariei Zalau, a spus ca in acest moment nu sunt solicitari de adapost din partea persoanelor fara locuinta, cele existente fiind solutionate in perioada anterioara Craciunului. Atunci, 11 persoane au primit spatiu de cazare in punctul termic nr. 9 (in zona Adapostului de noapte), au primit paturi si pachete de sarbatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »