Oamenii strazii impanzesc Zalaul (II)

Magazin Salajean 2 martie 2007 0

Oamenii strazii impanzesc Zalaul (II)

Fenomenul oamenilor strazii, evident, oficial, este sub control, ba si in scadere, daca se poate. Neoficial, putem vedea cu ochiul liber diferite persoane care (ne) agreseaza, de la cersetori, cautatori prin gunoaie, pana la viitori/actuali delicventi. In editia de astazi, al doilea episod, si ultimul (deocamdata), din aceasta posibila telenovela. Care ar trebui sa ne priveasca pe toti.

Din episodul anterior

O parte din oamenii strazii provin dintre persoanele care au parasit complexele de servicii care au in structura centre rezidentiale de protectie. Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, a declarat ca, in acest moment, impreuna cu Politia Comunitara, au fost identificate in Zalau 14 persoane care nu mai beneficiaza de protectie sociala si care se descurca, fireste, cum pot. Violeta Milas a sustinut ca printre acestia se afla si tineri care merg spre 40 de ani, si fosti puscariasi, o treime dintre ei provenind din judetele Cluj si Maramures, care refuza sa plece in localitatile de bastina, preferand sa stea la Zalau, unde au frecventat Scoala Mesesul, in perioada in care aceasta scoala era una regionala. Cateva dintre problemele identificate la acesti oameni, dependenti social: familia nu-i mai doreste, societatea nu-i accepta, mai ales daca au un grad de handicap, refuzul de a se reintoarce intr-o institutie de ocrotire pentru adulti, lipsa locuintelor sociale, reticenta societatii si a institutiilor/societatilor comerciale pentru a-i angaja, cu toate ca angajatorii, de exemplu, sunt obligati sa aiba incadrate in munca un numar echivalent cu patru la suta din total personal, persoane cu handicap. La toate acestea se pot adauga, zicem noi, slaba implicare, in general, a ONG-urilor si cultelor in problematica sociala, precum si lipsa parteneriatelor public – privat in acest domeniu.

Ce spune IPJ Salaj

Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj: In cursul acestui an, politistii de la Politia Municipiului Zalau au organizat mai multe actiuni tematice, avand ca obiectiv combaterea cersetoriei pe raza municipiului si sanctionarea persoanelor care cersesc. In urma acestor actiuni, politistii au intocmit doua dosare penale pentru practicarea cersetoriei si au aplicat 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 2.300 lei.

Sugestii si reclamatii pe site-ul Primariei

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »