Oamenii strazii impanzesc Zalaul (I)

Magazin Salajean 28 februarie 2007 0

Oamenii strazii impanzesc Zalaul (I)Fenomenul oamenilor strazii, evident, oficial, este sub control. Neoficial, putem vedea cu ochiul liber diferite persoane care (ne) agreseaza, de la cersetori, cautatori prin gunoaie, pana la viitori/actuali delicventi. In editia de astazi, un prim episod din aceasta posibila telenovela.

O gramada de probleme

O parte din oamenii strazii provin dintre persoanele care au parasit complexele de servicii care au in structura centrele rezidentiale de protectie. Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, spune ca, in acest moment, impreuna cu Politia Comunitara, au fost identificate in Zalau 14 persoane care nu mai beneficiaza de protectie sociala si care se descurca, fireste, cum pot. Violeta Milas sustine ca printre acestia se afla si tineri care merg spre 40 de ani, si fosti puscariasi, o treime dintre ei provenind din judetele Cluj si Maramures, care refuza sa plece in localitatile de bastina, preferand sa stea la Zalau, unde au frecventat Scoala Mesesul, in perioada in care aceasta scoala era una regionala. Cateva dintre problemele identificate la acesti oameni, dependenti social: familia nu-i mai doreste, societatea nu-i accepta, mai ales daca au un grad de handicap, refuzul de a se reintoarce intr-o institutie de ocrotire pentru adulti, lipsa locuintelor sociale, reticenta societatii si a institutiilor/societatilor comerciale pentru a-i angaja, cu toate ca angajatorii, de exemplu, sunt obligati sa aiba incadrate in munca un numar echivalent cu patru la suta din total personal, persoane cu handicap. Violeta Milas mai spune ca, intr-un fel, reticenta angajatorilor este justificata: Pe o persoana care sufera de oligofrenie nu o poti lasa sa lucreze singura. Pe de alta parte, merita retinut faptul ca persoanele care parasesc complexele de servicii pot fi impartiti si in cei care au familie si cei care nu mai au pe nimeni. Exista destule cazuri, dintre cei care nu au familie, care pur si simplu nu doresc sa se intoarca acolo, preferand sa locuiasca in strada, sa cerseasca. Apoi, exista multi care refuza pur si simplu sa lucreze, ca si varianta de a locui intr-un centru de asistenta pentru adulti. Legea 272/2004, lege care se aplica de la 1 ianuarie 2005, spune ca orice copil care paraseste sistemul trebuie mentinut inca doi ani in centre de tranzit, pana la gasirea unui loc de munca si a unei locuinte. Daca refuza consecutiv trei locuri de munca, nu mai avem cum sa-i mentinem in aceasta forma de protectie sociala, explica Violeta Milas.

Exista si exemple pozitive

Violeta Milass: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj sprijina sapte tineri, dintre care cinci prin mentinerea acestora in sistemul rezindential de protectie din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 din Zalau, datorita faptului ca nu exista posibilitatea reintegrarii lor in familia naturala, iar faptul ca acestia prezinta diferite handicapuri face dificila gasirea unui loc de munca adecvat deficientei lor. Alti doi tineri sunt sprijiniti in sistemul rezidential de protectie din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Cehu Silvaniei. Din cei opt absolventi ai Scolii Mesesul Zalau 2005, doua tinere au fost integrate socio-profesional in proiectul Cinderella, derulat de Fundatia Ajutati Copiii – Romania din localitatea Gherla, judetul Cluj, doi tineri au fost reintegrati in familia naturala, iar patru tineri se afla in continuare in Centrul rezidential al Complexului nr. 2 din Zalau, pentru ca nu exista posibilitatea reintegrarii lor in familia naturala si a incadrarii lor in gradul II de handicap. Din cei 18 absolventi ai Scolii Mesesul 2006, 4 tinere au fost incluse in proiectul amintit mai sus, un alt tanar fiind inclus intr-un proiect al Fundatiei Umanconstruct din Cluj, 12 tineri fiind reintegrati in familia naturala, unul aflandu-se in continuare in centrul din Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »