O treime dintre somerii salajeni provin din mediul privat

Magazin Salajean 19 septembrie 2011 0

O treime dintre somerii salajeni provin din mediul privat

O treime din somerii Salajului provin din mediul privat, iar diferenta o reprezinta fosti salariati din sistemul bugetar. Evaluarile si analizele pietei muncii au fost facute de Econtext si sustin ca la nivel national, in luna august, ar fi fost 437.811 de someri, si doar 122.182 dintre acestia fiind disponibilizati din mediul economic privat, respectiv, 28 la suta din totalul persoanelor ramase fara un loc de munca. Dupa aceasta medie, Salajul se pozitioneaza pe locul 13 in topul judetelor dupa numarul de someri proveniti din unitati private. Econtext sustine ca numarul somerilor salajeni inregistrati in finele lunii august a fost de 6.229, din care 1.964 au lucrat la patron, respectiv, 32 la suta din total.

In top, se situeaza Capitala, cu 59 la suta someri proveniti din mediul privat, respectiv, din totalul de 21.631 de someri inregistrati, 12.746 au lucrat la unitati economice private. Pe locul doi se afla judetul Timis, cu 6.078 de someri, din care 3.043 (51 la suta) au lucrat in mediul privat, iar pe locul trei se afla judetul Bistrita Nasaud cu 6.128 de someri, din care 2.878 (47 la suta) de persoane nu provin din sistemul public.

Judetul Cluj se afla pe locul opt, cu 11.797 de someri, 4.195 dintre acestia fiind disponibilizati din mediul privat (36 la suta), iar Maramuresul se afla pe locul 14, cu 8.530 de persoane fara loc de munca, din care 2.645 au intrat in somaj din mediul privat (31 la suta).

Pe ultimele trei locuri la nivel nastional se pozitioneaza judetele Calarasi cu 20 la suta someri proveniti din sistemul privat, Buzau, cu 18 la suta si Dolj, cu 8 la suta.

Potrivit aprecierilor prezentate de Econtext, ponderea somerilor din sistemul public este mai mare doar de cateva luni. Pana in luna mai a acestui an, erau mai multi someri din sistemul privat, decat de la stat.

Cea mai importanta cauza tine de noul Cod al Muncii. Dupa intrarea in vigoare a acestuia, la 1 mai, a crescut numarul companiilor care si-au trecut angajatii in legalitate. Se pare ca la nivel national, multi someri se angajau fara contract de munca si continuau sa ia si indemnizatia de somaj. Dupa aplicarea noului Cod al Muncii, salariatii fara forme legale au renuntat la somaj.

Potrivit precizarilor facute de directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, procentul de someri proveniti din sistemul public nu este in crestere in Salaj, ci este constant. Cresterea numarului de contracte de munca se datoreaza intr-adevar intrarii in vigoare a noului Cod al Muncii, dar acest aspect nu este in atributiunea AJOFM. Au fost trei sau patru situatii anul trecut cand am fost sesizati ca sunt persoane care beneficiaza de somaj si in acelasi timp sunt angajate; noi am calculat si am recuperat suma pe care acestea au fost nevoite s-o returneze la stat, a mentionat Romeo Sarca.

La nivel de judet, la finele lunii august erau inregistrati 6.229 de someri. Dintre acestia, asa cum a aratat directorul AJOFM Salaj, 1.964 proveneau din sistemul privat, dar numai 413 sunt fosti bugetari (ceea ce reprezinta 6,6 la suta someri din sistemul public), 47 de persoane provin de societati cu capital mixt, iar 3.805 sunt someri neindemnizati (ori beneficiari ai venitului minim garantat).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »