O speranta la educatie pentru doi copii romi

Magazin Salajean 8 decembrie 2010 0

O speranta la educatie pentru doi copii romi

Desi au implinit varsta de 13 si respectiv 14 ani, doi frati de etnie roma din municipiu nu au fost niciodata la scoala. Din cauza vietii grele pe care sunt nevoiti sa o duca in spate zi de zi familia acestora, cei doi minori au fost privati de educatia din sistemul de invatamant romanesc. Acum vor sa schimbe acest neajuns, parintii cautand sa-i inscrie pe baieti la scoala. Problema este ca situatia financiara nu le permite acest lucru. Singurele unitati scolare la care ii pot inscrie sunt in alte localitati din judet, nefiindu-le asigurat elevilor transportul gratuit catre aceste scoli.

Chiar daca astfel rapesc sansa copiilor de a reusi in viata, multe familii de etnie roma nu isi inscriu odraslele la scoala. Motivele sunt nenumarate: fie din lipsa resurselor financiare ori a discriminarilor intre etnii, fie din cauza ca ii pun la munca de la varste fragede sau pentru simplul fapt ca nici parintii lor nu au primit educatie, iar lista continua. Pe deaspura, in unele cazuri, multi dintre copiii romi, desi au ajuns in banci, renunta prea devreme la scoala.

Cauta fier vechi pentru a supravietui

Doi copiii de etnie roma din municipiu nu fac exceptie de la cele amintite mai sus. Baietii nu au fost niciodata la scoala, desi au implinit varstele de 13 si respectiv 14 ani. Impreuna cu parintii si sora lor mai mica, de numai cinci ani, cei doi traiesc intr-o coliba acoperita cu paturi si perne pentru a se feri de frig, undeva la marginea Zalaului. Singurul venit al familiei este maruntisul obtinut la schimb pe fierul vechi pe care il duc la punctele de colectare. Nu primesc niciun fel de ajutoare de la stat, nici macar alocatia de stat pentru copii, dat fiind ca baietii nu si-au primit certificatele de nastere decat abia in anul 2007.

Schimbarea in familia lui Nicolae M., tatal baietilor, a venit dupa ce acesta a iesit din inchisoare, fiind inchis pentru incalcarea legii. In prezent, vrea sa se schimbe, sa-si trimita copiii la scoala pentru a nu avea aceiasi soarta ca si el. Am decis ca e cel mai bine pentru copii sa invete, sa stie sa scrie si sa citeasca. Bani sa-i trimitem la scoala nu avem, ca abia ne permitem hrana de zi cu zi. Mai sunt insa si oameni buni care ne ajuta si care ne-au promis ca odata inscrisi la scoala, baietii vor primi rechizite si haine, ne-a spus Nicolae. Astfel ca acum cauta o portita pentru un viitor mai bun al copiilor sai.

A doua sansa…

Desi nu vor putea merge la scoala la fel ca si ceilalti copii de varsta lor, pentru cei doi frati exista in sistemul de invatamant romanesc un program gratuit adresat tuturor persoanelor, indiferent de varsta, ca sa urmeze cursurile scolare. Inspectorul general scolar Ioan Abrudan, ne-a declarat ca programul A doua sansa le da posibilitatea persoanelor trecute de varsta scolara sa-si termine studiile daca din anumite motive nu au apucat sa-si obtina diploma de absolvent de gimnaziu sau de liceu. Acest program are ca scop sprijinirea copiilor, tinerilor si adultilor pentru recuperarea invata-mantului primar, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat acest nivel de studii si care au depasit cu cel putin patru ani varsta de scolarizare corespun-zatoare invatamantului primar, a declarat Abrudan.

Problema este ca acest program nu incadreaza si scoli din municipiu, dar nici nu asigura transportul elevilor la scoala in alte localitati. Asa ca baietii nu au nicio sansa pentru a merge la scoala.

Inscrierile pentru acest program se desfasoara in doua etape, respectiv in luna octombrie si februarie. Cursantii pot opta pentru invatamantul primar care dureaza doi ani, ori pentru invatamantul secundar-inferior care dureaza patru ani si in urma caruia se acorda un atestat de calificare intr-o anumita meserie. In prezent, la nivelul judetului Salaj sunt inscrisi in acest program 48 de cursanti la invatamantul primar si 109 la invatamantul secundar-inferior, a declarat inspectorul pentru limba materna si minoritati in cadrul ISJ Salaj, Rita Rozs.

… este greu de ajuns

Din pacate, transportul catre si de la aceste unitati de invatamant nu este asigurat. Potrivit inspectorului Rozs, cursurile prin programul A doua sansa se desfasoara la Scolile Gimnaziale din Somes Odorhei, Sarmasag, Lucian Blaga Jibou, Pusta, si Cheud. Intr-adevar, acest program nu se deruleaza si in municipiu, exceptand Liceul Reformat Wesselenyi Zalau, in care se predau cursurile doar in limba maghiara. Insa am propus pentru anul viitor scolar infiintarea a noi trei clase, cate una la Liceul Reformat, la Scoala Gimnaziala Bathory Istvan Simleu Silvaniei si la Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu din municipiu, a mentionat inspectorul de specialitate.

Astfel, doar in cazul in care aceste trei clase vor fi aprobate prin Planul de scolarizare pentru anul 2011-2012, cei doi baieti vor avea sansa sa mearga la scoala. Iar in timp ce unii copii vor sa mearga la scoala, sa invete sa scrie si sa citeasca, altii dau cu piciorul sansei de a duce cat de cat o viata normala. Pana cand autoritatile nu vor face un pas pentru remedierea acestor neajunsuri, familiile care nu au posibilitati financiare vor continua sa-si puna copiii la munca pentru a supravietui.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »